Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Február 16. 14:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

A család a boldogság bölcsője

A család a boldogság bölcsője

A Házasság Hete rendezvénysorozatának nyitányaként Rónaszéki Gábor az Ótemplom plébánosa tartott előadást február 14-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Rónaszéki Gábor atya a Sarlós Boldogasszony Templom plébánosa pontosan egy évvel ezelőtt a családi élet fontosságáról, értékeiről tartott előadást a városi könyvtárban. Az atya ezúttal ismét ennek a kimeríthetetlen témának szentelte az estét.

Sajnos vannak olyanok, akik nem úgy élték meg életük első szakaszát, hogy megtapasztalhassák mit jelent egy boldog család tagjának lenni. Ennek több oka is lehet. Az is megtörténhet, hogy nem ép és egész családban nőttek fel, vagy épp azért, mert az ő szülei nem tudták ezt a csodát létrehozni. A család pedig valóban a boldogság bölcsője lehet az ember számára, ha a családot a szülők ilyenné tudják tenni. Bizony a szülők alapvetően felelősek azért, hogy a család milyen lesz és a benne élők számára valóban meg tudja-e adni a boldogságot – szögezte le Rónaszéki Gábor plébános előadásának elején. Azt is megtudhattuk, hogy három fő dolognak kell megvalósulni a család tényleges funkciójának betöltéséhez: egész-ség, harmónia, biztonság.

Az előadás elkövetkező részében e három szó jelentését és bővebb tartalmát ismerhettük meg a plébános személyes tapasztalataiból. Számára a család az édesapát, édesanyát, testvéreit, nagyszüleit és a közeli hozzátartozók felbonthatatlan egységét jelenti a mai napig. Ebben az egységben elő nem fordulhatott, hogy valamelyik tag hiányozzék. Épp ebben a tényben rejtőzik a harmónia és a biztonság is – mondta.

Azt is megtudhattuk, hogy nem mindegy hogyan szeretünk. Ezen téma körüljárásával az atya egyúttal visszakanyarodott elmúlt évi előadásához is, melyben a párkapcsolat és a házasság rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Ezen az előadáson azonban nem a párok egymás iránti, hanem a gyermek felé irányuló szeretete volt a központi kérdés. Itt is, mint a párkapcsolatban, a szeretet mögött ott kell lenni az akaratnak és a tudatnak is. Esendő emberként tudja mindenki magáról, hogy nem lehet egyformán szeretni a gyermekeinket. De épp ebben rejlik a titok nyitja is. Nem is kell egyformán szeretni őket, hiszen mindegyikben más a szeretnivaló és mindegyik másnak örül. Nekünk szülőknek amellett, hogy megmutatjuk a világot utódainknak és biztonságos családi hátteret adunk számukra, az a feladatunk, hogy szánjunk időt minden gyermekünkre, hogy érezhesse a törődést, a szeretetet. Legyen olyan pillanat az életében, amikor érezheti, hogy csak ő a fontos. Nem kell jutalmazni mindenért, mert az embert eredendően jónak teremtette az Isten. Ne azt érezzük, hogy állandóan kell adnunk valamit, ha jól viselkedik gyermekünk. Azt kell elérni, hogy a gyermek magáért az érzésért tegyen jót, ne azért, hogy megjutalmazzuk.

Noha az atyát nem várja otthon sem a család, sem gyerekek, mégis olyan közel tudta hozni a boldog családi élet mibenlétét Rónaszéki Gábor, hogy senkinek nem támadt kétsége az igaza felől. Mint mondta, noha saját vér szerinti gyermeke nincs, de az a családi miliő, amiben felnevelkedett és azok az értékek, melyeket tovább tudtak vinni testvérei a saját családjaikba olyan kincsek, melyeket érdemes továbbadni például ezen az előadáson.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.