Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 06. 09:00, hétfő | Életmód
Forrás: vital.hu

A cinkhiány következményei

A cinkhiány következményei

Az Oregoni Állami Egyetem legújabb kutatása szerint a cink befolyásolja az immunrendszer a különböző ingerekre, különösen a gyulladásra adott válaszát.

Az Oregoni Állami Egyetem legújabb kutatása szerint a cink befolyásolja az immunrendszer a különböző ingerekre, különösen a gyulladásra adott válaszát.

A cinkhiány szerepet játszhat a krónikus betegségek, például a szív-érrendszeri megbetegedések, a rák és a diabétesz kialakulásában is, amelyekben gyulladásos folyamatok játszódnak le. Ilyen betegségek gyakran alakulnak ki idősebb emberekben, akik a leginkább ki vannak téve a cinkhiány kockázatának. „Ha elvesszük a cinket, a gyulladást kontrolláló sejtek aktiválódnak, és másként reagálnak. Ennek következtében a sejtek még több gyulladás kialakulását váltják ki” – magyarázta a kutatás vezetője, Emily Ho, az egyetem orvosi karának munkatársa.

A cink egy létfontosságú mikrotápanyag, amely számos biológiai folyamathoz, például a növekedéshez és fejlődéshez, az idegműködéshez és az immunrendszer működéséhez is szükséges. Természetes módon előfordul az olyan fehérjedús élelmiszerekben, mint a kagyló, melyek közül az osztriga rendelkezik a legmagasabb cinktartalommal.

Az Egyesült Államok lakosságának mintegy 12 százaléka nem fogyaszt elegendő cinket. A 65 éven felüliek közül pedig már közel 40 százalék nem visz be elég cinket az étrendjében. Mivel az idősebb felnőttek általában nem fogyasztanak eleget a cinkben gazdag élelmiszerekből, és a szervezetük nem képes olyan hatékonyan felszívni és felhasználni a cinket, ez a korosztály a legfogékonyabb a cinkhiányos állapotra. A Molecular Nutrition & Food Research szaklapban megjelent kutatásban a szakértők azt vizsgálták, milyen összefüggés áll fenn a cinkhiány és a gyulladás között. Kísérleteik azt mutatták, hogy a cinkhiány fokozott gyulladásos választ váltottak ki a sejtekben. A kutatóknak most először sikerült kimutatniuk, hogy a cink mennyiségének csökkenése nem megfelelő immunsejt aktiválódást és a citokin IL-6 helytelen szabályozását váltja ki. Ez a fehérje a gyulladást befolyásolja a sejtekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.