Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 17. 12:28, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A cigányok Petőfije

A cigányok Petőfije

E címmel tartott előadást Juhász István ny. tanár a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban február 16-án.

Az est folyamán a megjelentek megismerhették Dankó Pistát, a szegedi világhírű cigányprímást, nótaköltőt, akit az egyik leghűségesebb barátja, szövegírója és az Egri Csillagok írója Gárdonyi Géza tüntetett ki ezzel a címmel, hogy a cigányok Petőfije. Körülbelül ötszáz olyan nótát szerzett, melyek előtt a fiatal Bartók Béla is megemelte a kalapját. A magyar zenekincsnek az egyik gyémántja Dankó. Sajnos csak 45 évet élt, de ez idő alatt olyan csúcsra jutott a nóta világában, amely csak keveseknek adatott meg.

S, hogy miért épp a nyugalmazott tanár, városunk díszpolgára mesélt az előadáson megjelenteknek a híres cigányprímásról? Mint azt megtudtuk, Juhász István gyerekkorában olyan családban nőtt fel, ahol Dankó nóták szálltak még a szüreten is, hála a nótakedvelő nagybátyjának. Nem volt nehéz tehát olyan színes előadást tartania, amelyben megismerhették a jelenlévők Dankó Pista nótái mellett a regényes életútját is. Az esten természetesen nem csak a dalszövegek kerültek felolvasásra, hanem egy-egy nóta szárnyra is kapott Kiss Ákos Jenő jóvoltából.

Azt is megtudhattuk az előadótól, hogy Dankó Pista nemcsak nótákat, hanem népszínműveket és verseket is írt. Egész életében tele volt a szíve mély érzelmekkel, szerelemmel és ez inspirálta dalszöveg- és versírásra is. Kezdetben alkalmilag összeállt bandákban nótázott Szeged környékén, Szatymazon, Kisteleken, majd egyszer csak a legfényesebb éttermekben, kávéházakban találjuk őt frakkban. Muzsikált az angol királynak, sőt az orosz cárnak is, ráadásul kotta nélkül.

- Hatalmas tehetségű, sokoldalú cigánygyerek volt, aki putriban nőtt fel, mélyszegénységben, de istenadta tehetségével a csúcsra jutott. Szomorú vagyok, hogy a mi világunk már mellőzi ezeket a dallamokat. A mai fiatalok úgy nőnek fel, hogy nótázni nem szeretnek és nem is tudnak – mondta Juhász István.

A színes előadás Kiss Ákos Jenő által előadott nótákkal tarkítva igazán remek kikapcsolódást nyújtott minden megjelent számára.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.