Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2016. Április 12. 07:43, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

A CIA nem lesz hajlandó vízbefojtásos kihallgatást alkalmazni

A CIA nem lesz hajlandó vízbefojtásos kihallgatást alkalmazni

John Brennan, a CIA igazgatója hétfőn újabb nyilatkozatban erősítette meg, hogy a jövőben sem engedélyezi a vízbefojtás szimulálásával tartott kihallgatást, amelyet az Egyesült Államokban törvény tilt

- még akkor sem, ha az új amerikai elnök erre utasítaná.Brennan nem először szólal meg ez ügyben, ezúttal az NBC televíziónak adott interjújában fejtette ki álláspontját. "Hallom a szócsatákat, de soha nem egyezem bele, hogy ezeket a kihallgatási módszereket alkalmazzuk, a végsőkig kitartunk" - hangsúlyozta az igazgató. "Egyetlen CIA-tiszt sem alkalmazhatja többé ezt a módszert" - szögezte le.

Az előválasztási kampányban hetek óta téma a CIA által egykor alkalmazott kihallgatási módszer. Leginkább Donald Trump, a republikánusok pillanatnyilag vezető elnökjelölt-aspiránsa szorgalmazná e módszer alkalmazását a terroristagyanús személyek kihallgatásakor. Trump többször közölte: amennyiben őt választják az Egyesült Államok elnökévé, utasítást ad e 2009-ben betiltott, és a nemzetközi jog szerint is kínzásnak minősülő kihallgatási technika újbóli bevezetésére. Trump nemcsak a vízbefojtás szimulálását elevenítené fel, hanem - saját megfogalmazása szerint - "még ennél is pokolibb módszereket" alkalmazna, hogy a potenciális terroristákból információkat préseljen ki.
Trump vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor - aki felmérések szerint kezdi behozni hátrányát Trumppal szemben - szintén leszögezte, hogy nem tartja kínzásnak ezt a kihallgatási módszert, és noha "széles körben" nem alkalmazná, de elnökként - mint fogalmazott - "bármilyen kihallgatási metódust felhasználna, hogy ezt az országot biztonságban tudja".
A CIA a közel háromezer halálos áldozatot követelő, 2001. szeptember 11-én elkövetett egyesült államokbeli terrormerényletek után vezette be a vízbefojtás szimulálását mint kihallgatási módszert. Barack Obama azonban 2009 elején, elnöksége első napjaiban, elnöki rendelettel betiltotta.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 09:06, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 326 millió, a halálos áldozatoké 5,53 millió a világon

A világon 326 151 693 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 535 426 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.

2022. Január 15. 14:03, szombat | Külföld

Három hét óta először százezer alatt a napi fertőződések száma Nagy-Britanniában

Több mint három hét óta először százezer alá csökkent Nagy-Britanniában az egy nap alatt újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések száma.

2022. Január 15. 11:25, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 323 millió, a halálos áldozatoké csaknem 5,53 millió a világon

A világon 323 298 783 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 529 119 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai alapján.

2022. Január 15. 08:00, szombat | Külföld

Betiltotta az E171 élelmiszer-adalékanyag használatát az EU

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe