Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 06. 14:13, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A cannabis hatása a memóriára

A cannabis hatása a memóriára

A tudósok közelebb kerültek annak megismeréséhez, hogy a cannabis fogyasztása miként befolyásolja a rövid távú memória működését - számol be az új kutatásról a BBC.

A kanadai Ottawa Egyetem csapata egy bizonyos típusú agyi sejtekre, az úgynevezett astrocyta-ra szűkítette le a cannabis hatásának megfigyelését, szerintük ugyanis a cannabis hatóanyag alapú gyógyszerek is blokkolhatják a sejteket.

A cannabis egy sor vegyi anyaggal kerül be az agyba, így befolyásolva a hangulatot és a memóriát is. A kutatók megpróbálják kihasználni ezen vegyi anyagok hatalmát, amelyet kannabiodiknak neveznek a gyógyszeriparban, s amelyek célja többek között a sclerosis multiplex okozta krónikus fájdalmak csökkentése.

A cannabis-fajták gyógyszerként való adagolását azonban óvatosan kell kezelni. A kutatók most a legismertebb kannabionid, a THC agyra való hatását vizsgálták meg. Azt feltételezik, hogy azok legfőképp az astrocyta nevű agysejtekre vannak hatással. 'Ezzel a felfedezéssel megtalálhatjuk a módját az Alzheimer-kór okozta memóriazavar kezelésének' - mondják a kutatók.

Tenyésztett egereken végzett vizsgálat során ugyanis azt találták, hogy asztrocitájukra nincs hatással a THC, s memóriájukat sem érintette az adag mennyisége – írja honlapján a BBC

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.