Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 15. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

A bükk új csúcsa

A bükk új csúcsa

Valószínűleg át kell írni a földrajzi lexikonokat, ugyanis egy idáig ismeretlen hegy átvette a Bükk legmagasabb és a Magyarországon található csúcsok közül a negyedik legmagasabb címet.

Valószínűleg át kell írni a földrajzi lexikonokat, ugyanis egy idáig ismeretlen hegy átvette a Bükk legmagasabb és a Magyarországon található csúcsok közül a negyedik legmagasabb címet.
Nagyon nagy ritkaságszámba megy az, hogy egy jól feltérképezett országban valaki olyan hegycsúcsra bukkanjon, ami eddig nem szerepelt a feljegyzésekben. Most mégis megtörtént. Minden térkép és lexikon szerint a Bükk legmagasabb csúcsa a 958 méter magas Istállós-kő. Egy barlangkataszteri felmérés alkalmával azonban felmerült a gyanú, hogy egy tőle nem messze álló hegy néhány méterrel meghaladja ezt. Mivel a legpontosabb katonai térképen sem adnak egyértelmű választ a felvetésre, ezért 2014. januárjában GPS-alapú magasságmérést végeztek, ami igen nagy pontosságúnak számít. A nevezett mérés alapján az eddig semmilyen névvel nem rendelkező csúcs 960,715 méteres magasságba nyúlik az ég felé. A Kettős-bérc déli csúcsának nevezhető kiemelkedés mostantól hivatalosan is a Bükk legkiemelkedőbb magaslata és mindössze három méterrel marad el Magyarország harmadik legnagyobb csúcsától, Galya-tetőtől, mely a Mátrában található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: