Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2018. Június 23. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A boltban fogják beszkennelni a fenekünket

A boltban fogják beszkennelni a fenekünket

Egy új életmódtrendhez, a személyre szabáshoz igazodva fejlesztett ki ergonomikus szuperszéket az IKEA egy protézisgyártóval közösen.

A bútordarabon állítólag akár 20 órát is el lehet ücsörögni egyvégtében hátfájdalom nélkül.

Igen figyelemreméltó tendencia kezd kibontakozni a tömegcikkek piacán: a személyre szabás. A két fogalom látszólag ellentmond egymásnak, de az IKEA és a viselhető protéziseket gyártó UNYQ most megmutatta, hogy a korszerű technológia, a tervezői fantázia és a piaci igény mégis egymásra találhat. A gondolkodást az indította be, hogy a két cég felmérése szerint mintegy 2 milliárd, azaz minden negyedik ember játszott már elektronikus játékot, és igen nagy az aránya azoknak, akik rendszeresen gyakorolják a szórakozásnak ezt a módját. Ebből nőtt ki az e-sport, ahol a versenyzők olykor igen hosszú órákat kénytelenek eltölteni a gép előtt, mire egy játszma véget ér. Ennyit ülni nagyon komoly fizikai kihívást jelent elsősorban a hátnak és a fenéknek. Eddig is terveztek olyan székeket, amelyek az e-sportolók speciális igényeit elégítik ki, de a UBIK névre keresztelt modell minden eddigin túltesz.

A UNYQ által kifejlesztett különféle szkennelési módszerekkel ugyanis a széket használók testformái tökéletesen leképezhetőek, és 3D nyomtatással előállítható a kifejezetten rájuk szabott ülőbetét. Olyan ez, mint amikor Forma-1-es autóversenyzőknek tartanak ülőpróbát, hogy a testükre tökéletesen rásimuló ülést elkészíthessék. De ez eddig extremitásnak számított, a nagyközönség nem is álmodhatott hasonlóról.

Mindenki megkaphatja a magáét

Az IKEA azonban éppen ezt a szabályt akarja felrúgni. Nemcsak az e-sportolók, hanem minden olyan ember számára elérhetővé szeretné tenni a technológiát, aki munkája vagy más elfoglaltsága miatt kénytelen sokat ülni.

Az UNYQ és az IKEA együttműködését megelőlegezte, hogy a protézisgyártó szorosan együttműködött az Area Academy oktatási e-sport társasággal, hogy feltárja, hogyan változtathatja meg a játék az életmódot, például a lakberendezés megjelenését, ergonómiáját és mobilitását. A játékosok hatalmas és gyorsan növekvő tömegét korábban figyelmen kívül hagyták a használati cikkek, például a bútorok tervezésében, és nem alkalmaztak testre szabást, holott erre nyilvánvalóan megvan az igény. A UNYQ viszont a testre szabás és a kényelmes illeszkedés szakértője, az IKEA pedig ahhoz ért, hogy a termékeket hogyan lehet széles tömegek számára hozzáférhetővé tenni. Ez vezet el ugyanis az egyedi termékek megfizethetőségéhez.

A személyre szabás új jövőt ígér

A széket a svéd e-sport-legenda, Tommy Ingemarsson és az IKEA vezető designere, Marcus Engman mutatta be a bútorcég älmhulti központjában. Azt ígérték, hogy az ülőalkalmatosság jelentősen segít a fájdalmak és görcsök enyhítésében azoknak a játékosoknak, akik akár 20 órát is eltöltenek a képernyő előtt.

Ha a prototípus gyártásra érett termék lesz, a vásárlók az áruházban levett biometrikus adataik alapján pár héten belül megkapják a számukra gyártott ülésbetétet, amelyen ideális üléspozíciót foglalhatnak el. Nem csak a gamerek, hanem az irodai dolgozók is nagy hasznát vehetik a fejlesztésnek, amely hozzásegíti őket az egészségesebb élethez. Ehhez azonban az IKEÁ-hoz hasonló nagy kereskedőcégek ellátási láncait drasztikusan át kell alakítani.

Ez annál inkább aktuális lesz, minél inkább elterjed a tömegtermelésben a személyre szabás. A következő termék valószínűleg a cipő lesz. "Óriási lehetőség, hogy személyre szabhatjuk a termékergonómiát minden egyes ember számára. Ha a gyártást az emberekhez közelítjük, és az előállított dolgokat a gyáraktól az emberek felé fordítjuk, akkor teljesen eltérő perspektívát alakítunk ki a jövő termékfejlesztésében" - idézte a QZ.com Engmant.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 19:05, kedd | Helyi

Saját öccsét élesztette újra egy bugaci férfi

Tegnap kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz az 55 év körüli férfihez, aki vacsora közben nyelt félre egy szalonnadarabot.

2022. Május 17. 19:00, kedd | Helyi

Halálos baleset történt Jászszentlászló közelében

Egy 33 éves férfi halt meg a balesetben.

2022. Május 17. 18:10, kedd | Helyi

Varga Mihály: válságálló a magyar gazdaság

Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását

2022. Május 17. 09:56, kedd | Helyi

Régiós Bajnoki címek a Fénypárducoknál

A hétvégén Kiskundorozsmán és Szatymazon versengtek a KHTK – Fénypárducok Íjász Szakosztály tagjai.