Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Július 07. 08:31, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

A bolgár tengerpart népszerűbb, mint valaha

A bolgár tengerpart népszerűbb, mint valaha

Újra kezd felértékelődni a bolgár tengerpart: a sokakban kellemes nosztalgiát keltő Napospart és Aranypart egyre népszerűbb azok körében is, akik az elmúlt időszak terrorakciói után inkább biztonságos pihenésre vágynak.

Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy a színvonalról sem kell lemondania annak, aki Bulgáriában vakációzna.

A 70-es évek bolgár tengerpartra kívánkozó fiataljai még vonattal, busszal, esetleg Trabanttal vágtak neki a sok száz kilométeres útnak. Ma már lényegesen egyszerűbb a helyzet: autópálya vezet a Fekete tenger partja felé, sőt, repülőgéppel is elérhető, habár a közvetlen Budapest–Szófia járatra még várni kell – hangzott le a Kossuth Rádió szombat reggeli műsorában.

Finoman szólva is volt, lett volna mit javítani a bulgáriai infrastruktúrán az elmúlt 30-40 évben. Nem csoda, hogy a 90-es években a turisztikai ágazat a kiváló természeti adottságok ellenére sem hozott elég bevételt az országnak.

Ám az utóbbi egy-két évtizedben rohamos fejlődésnek indult a bolgár idegenforgalom.

Olyannyira, hogy üdültetéssel foglalkozó szakemberek szerint ezen a nyáron ugrásszerűen megnőtt a térségbe látogatók száma, és nagyon úgy tűnik, hogy igyekeznie kell a nyaralás tervezésével annak, aki a bolgár tengerparton vakációzna.

Bús István szerint – aki több éve él Szófiában – a tengerpart a bolgár fővárosból autópályán néhány óra alatt könnyen elérhető, a turisták pedig északon és délen egyaránt találhatnak az elképzelésünknek megfelelő szórakozást.

Az északi partszakasz jobban kiépített, arrafelé több az élménypark, míg délen inkább az érintetlen tengerpart a jellemző, gyönyörű homokos részekkel.

Itt találhatók egyes, már kultikussá vált plázsok is, habár a városok közelségének dacára kissé nehézkes a tömegközlekedés – hívta fel a figyelmet Bús István. A Várna és Burgasz közötti terület azonban elég jól kiépült – mondta.

Balogh Ádám és csapata 2011-ben szervezett először tábort a bulgáriai Napospartra. Eleinte kicsit tartottak a színvonaltól, főként a szolgáltatások „emberi tényezőivel” kapcsolatban voltak fenntartásaik. Ám – mint mondja – pozitív csalódás érte őket.

Az otthon megszokott, vagy talán még annál is színvonalasabb és kedvesebb vendéglátás fogadott bennünket – szögezte le, hozzátéve: arrafelé mindig együttműködésre kész partnerekkel találkoztak.

A friss tapasztalatok arra utalnak, hogy Bulgária ár-érték arányban kifejezetten megfelelő úticél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.