Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 13. 10:21, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

A boldog házasságban mindkét fél dolgozik az összhangért

A boldog házasságban mindkét fél dolgozik az összhangért

A Házasság Hete alkalmából kerekasztal beszélgetésre invitálták az érdeklődőket február 12-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

Az „Együtt, Istennel” nevet viselő kötetlen csevegést a Szent István Egyházközségből Könyves Gábor 4 gyermekes édesapa vezette, vendégei pedig Juhász Miklós és felesége Juhászné Ági, valamint Polyóka Gábor és felesége Polyókáné Csenki Erika volt.

Az est nyitányaként Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató a Házasság hetének megszületéséről beszélt:

A házasság hete rendezvénysorozatot minden év februárjában tartják, felhívva ezzel a figyelmet a házasság fontosságára. A kezdeményezést 1996-ban Richard és Maria Kane indította útjára az Egyesült Királyságban. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa indította el 2008-ban, azóta minden évben megrendezik civil szervezetek és keresztény egyházak együttműködésével, számos település, közösség és intézmény részvételével. A mozgalom célja, hogy megismertesse az emberekkel azokat a hagyományos értékeket, amelyek örömtelivé és sikeressé és tehetik a házasságot, ami az egész társadalom számára is előnyös, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Magyarországon minden évben egy házaspárt kérnek fel, hogy legyenek a rendezvény arcai. A 2008-as kezdő évben Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadóművészek, 2009-ben Csókay András idegsebész, agykutató és felesége, Altay Daniella, 2010-ben Süveges Gergő újságíró és felesége, Rudan Margit képviselték a házasság hetét.

2013 óta a házasság hete központi programjainak fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, négy gyerekes édesanya.
2015-ben a házasság hete jelmondata: „Megtartó hűség” volt. 2016-ban: „A szeretet: szenvedély és döntés” jelmondattal szervezték a házasság hetét, 2017-ben „Veled kiteljesedve”, 2018-ban az „Éltető sodrásban” mottót választották.

Hazánkban 2019-ben 12. alkalommal rendezik meg a Házasság hetét, mely ezúttal a „Randevú egy életen át” jelmondatot viseli és keresztények igyekeznek eljuttatni az emberekhez a házasságokról szóló üzeneteket. Az alapfilozófia: a pároknak minden héten egy estét kettesben kell eltölteniük ahhoz, hogy a kapcsolatuk megfelelően működhessen.

A megnyitó gondolatokat követően Könyves Gábor vezette a beszélgetés fonalát konkrét kérdéseket felvetve, melyekre a két vendég házaspár tagjai külön-külön válaszoltak.

A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy neki rendelt, de nem tökéletes páron keresztül. A házasság egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra és áldásul szolgál életük minden más területén is – mondta bevezetőként Könyves Gábor.

A kötetlen hangvételben folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a megjelent házaspárok között nagyon sok közös vonás van. Többek között az, ahogyan a házasság kötelékét nem a papírforma testesíti meg életükben, hanem Isten áldása. A vallás mindkét pár életében nagyon fontos szerepet tölt be már a kezdetek óta, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egyiküknél a férj élt szerzetesrendben korábban, a másik párnál pedig a feleség gondolkodott sokáig azon, hogy apácaként tehetné teljessé életét.
Az életük végül az egymásra találással vált teljessé és 11,5 éve tartó házasságuk gyümölcseként Miklósnál és Áginál 4 gyermek, míg Gábor és Erika immáron 17. éve tartó házasságából 2 kislány született.

A bemutatkozást követően az est hátralévő részében a párok arról beszéltek, hogy miként élik meg a hétköznapokat, mit jelent számukra a házasság köteléke. De megosztották azokat az apró fortélyokat is a megjelentekkel, hogy miként lehet harmóniában élni, és megtalálni egymásban a kapaszkodót zűrzavaros, felpörgött, viharos világban, ahol a szerető család, mint egy meleg fészek vár nap, mint nap.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Címkék: házasság hete

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.