Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Január 15. 12:48, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

A biztosító józanságot vár el a síelőktől, különben megtagadhatja a baleseti kár megtérítését

A biztosító józanságot vár el a síelőktől, különben megtagadhatja a baleseti kár megtérítését

Minden negyedik magyar biztosítás nélkül utazik. Minden tizedik kiutazóval történik kisebb-nagyobb baleset, ami főleg a téli sportok szerelmeseit érinti.

A mentés és az orvosi beavatkozás költségeit, vagy egyéb károkat csak akkor térítik meg, ha a biztosított nem zárja ki magát ennek lehetőségéből például azzal, hogy túl sok alkoholos italt fogyaszt síelés közben a hüttékben, vagy azzal, hogy nem vigyáz a biztosítók által elvárható mértékben az értékeire.

Évről évre egyre nő azok száma, akik utasbiztosítást kötnek külföldi síelés előtt, azonban érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen feltételekkel és kiegészítő szolgáltatások megvásárlásával köthetünk szerződést a biztosítóknál, és melyik biztosítási típust érdemes választani. Egy átlagos utasbiztosítás alkalmas arra, hogy a nyaralás gondtalanul teljen, azonban a téli sportok kedvelőinek nem elegendő, mert az esetleg bekövetkező balesetekre vagy a keletkező speciális károkra nem érvényes.

Kevés a bankkártyák nyújtotta automatikus utasbiztosítás
A biztosítók azért kötik speciális feltételekhez a szerződést, mert a téli sport önmagában is extrém kockázat.

Egy olyan biztosítás, amit a nyaralás idejére kötünk, nem nyújt megoldást síeléskor vagy snowboardozáskor, hiszen sajátosak a körülmények. „Adott esetben kutyákkal vagy motoros szánnal kell menteni, ha pedig csak helikopterrel lehet, akkor a mentés akár hárommillió forintba is kerülhet” – emelte ki a hirado.hu-nak nyilatkozva Kali József biztosítási szakértő.

A biztosítótársaságok egyre több módozatot kínálnak a téli sportok szerelmeseinek. Ezek a szerződések a magasabb kockázatok miatt valamivel drágábbak, mint a normál utasbiztosítás. A biztosítási szakértő elmondta, egy felnőtt napi 700 forinttól, egy 18 év alatti személy pedig ennek a feléért köthet téli sportokra specializált biztosítást.

„A biztosítótársaságok nem országok szerint döntenek a biztosítási kockázatról, hanem úgynevezett biztosítási matematikát alkalmaznak. Bizonyos régiókat külön áraznak be, megnézik például, hogy az adott helyen milyen drága az egészségügyi ellátás” – mondta Kali József.

Érdemes körülnézni a nagy biztosítók ajánlatai között, hiszen olyan komplex szerződéseket kínálnak, amelyekkel káresemény esetén akár magánklinikák szolgáltatásait is igénybe vehetjük, és az akár milliós kezelési költségeket sem kell megelőlegezni, mert a biztosító teljes fedezetet nyújt.

A hüttékkel vigyázni kell

A biztosítótársaságok specifikus szerződéseiben is megtalálhatók az általános mentesülés feltételei, vagyis azok a körülmények, amelyek fennállta esetén megtagadhatják a kártérítést. Ide tartozik, ha súlyos gondatlanságból következik be a baleset, például ittasan vagy kábítószer hatása alatt síelt, szánkózott, vagy snowdoardozott a bajba jutott. Tehát, ha ittasan ér valakit baleset, a biztosítótársaság mentesül a fizetés alól.

„Ha egyértelmű, hogy alkoholos befolyásoltság miatt történt a káreset, úgy a biztosító elutasíthatja a szolgáltatási igényt” – mondta a szakértő. A baleseteknél minden esetben készül jegyzőkönyv, melyet a mentésben részt vevő orvos, tűzoltó vagy más hivatalos szerv képviselője tölt ki. Amennyiben másnak okozunk kárt, és felmerül az alkoholos befolyásoltság gyanúja, akkor véralkoholszintet is vizsgálhatnak – tette hozzá Kali József.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy ha ellopják a drága felszerelésünket, a biztosító csak bizonyos esetekben téríti meg a kárt.

Amennyiben bizonyítható, hogy elzártan tartottuk felszerelésünket vagy más értékünket, és erőszakos behatolás során tulajdonították el azokat, akkor semmi baj, érvényesíthetjük kárigényünket. De akkor, ha úgy ülünk be ebédelni a hegyi vendéglőbe, hogy nem zárt helyre tesszük, hanem csak a hóban letámasztjuk a felszerelésünket és azt így lopják el, a biztosító ekkor sem fizet.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.