Hírek
2020. Április 10. 11:25, péntek |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
A biztonságos sonkafőzés lépései
Az ünnep közeledtével részletes útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez, belefoglalva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket is.
Kiválasztás és vásárlás
Az első kulcsfontosságú teendő, hogy - mint mindig - csak ismert és megbízható helyről, illetve körültekintően vásároljunk nyers sonkát - olvasható a Nébih cikkében. A vásárlás során lehetőség szerint ne érintsük meg az élelmiszert, sőt, a legjobb, ha csomagolt terméket veszünk, továbbá viseljünk kesztyűt az üzletben. A lejárati idő mellett ellenőrizzük a sonka érzékszervi tulajdonságait is, azaz hogy ne legyen túl kemény vagy beszáradt, és ne engedjen magából levet nyomás nélkül.
Előkészítés
Körültekintően fertőtlenítsük le a konyhai munkafelületeket, szellőztessünk ki a főzés megkezdése előtt. A termék csomagolását, miután leszedtük, azonnal dobjuk a szemetesbe. A sonka illata jellegzetes és kellemes, ha viszont savanyú, bűzös szagot áraszt, ne használjuk fel! Folyó víz alatt leöblíthetjük, majd tegyük egy kellő méretű edénybe. Ezután tisztítsuk ki a mosogatót, majd mossunk kezet alaposan, kéztörléshez pedig használjunk száraz kéztörlőt, ne a főzés során is használt konyharuhát. Ha esetleg a sonka nagyon száraz, kemény és sós, úgy a főzés előtt néhány órára beáztathatjuk, hogy megszívja magát.
A főzés
Kezdjük magas lángon a főzést, majd amint felfőtt a víz, visszavehetjük alatta a lángot. Ezután lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük tovább a sonkát. Jellemzően nincs szükség külön fűszerezésre, mivel ezek a sonkák kellő aromát hordoznak önmagukban is. Időről időre ellenőrizhetjük a készülő ételt hústűvel - ha könnyen belemegy, akkor már megfőtt. A főzési idő összességében függ attól, hogy milyen puhára szeretnénk főzni a sonkát, ahogy annak tömegét is számításba kell venni. Minél nagyobb a sonka, annál tovább érdemes főzni: egy 4 kilogramm körüli terméknél számolhatunk 4 órával. Élelmiszer-biztonsági szempontból fontos, hogy az étel belső hőmérséklete legalább 2 percre haladja meg a 72 Celsius-fokot, amit maghőmérővel ellenőrizhetünk. Miután elkészült, hagyjuk a főzőlevélben kihűlni a kész sonkát, mivel így még puhább lesz a végeredmény.
Pihentetés
Hogyan használhatjuk fel kreatívan a húsvéti maradékot az ünnep elteltével? Részletek itt.
Ahogy a víz teljesen kihűlt, tegyük ki a sonkát egy magasabb falú tálba, hogy kiengedhesse magából a felesleges vizet. A visszamaradt főzővizet felhasználhatjuk később főzelékek elkészítéséhez, így érdemes azt is megőrizni. Miután a sonka kiengedte magából a vízfelesleget, zárt edényben tegyük el hűtőbe. Amennyiben egy napig hűtőben pihentetjük, úgy könnyebb lesz szépen felszeletelni is. A hűtőszekrény hőmérséklete 0 és 5 Celsius-fok között legyen.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Március 28. 20:41, csütörtök | Helyi
Április 2-től 4-ig szünetel a vonatforgalom Kiskunfélegyháza és Szeged között
Április 2-től 4-ig pályakarbantartási és építési munkálatok miatt Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint Szeged és Röszke között szünetel a vonatforgalom.
2024. Március 28. 20:06, csütörtök | Helyi
Óvodai beiratkozások Kiskunfélegyházán
Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda tagintézményeibe a 2024/2025. nevelési évre az alábbi időpontokban lehet beíratni gyermekeiket:
2024. Március 28. 20:00, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2024. Március 28. 16:23, csütörtök | Helyi
Szomjazik a föld
A tavaszi vetéseknek esőre lenne szüksége.