Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Február 11. 08:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

A betegek világnapját tartja a katolikus egyház

A betegek világnapját tartja a katolikus egyház

A betegek világnapját tartja ma a katolikus egyház. Az alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Budapesti Onkológiai Intézet kápolnájában mutat be szentmisét , és együtt imádkozik a betegekkel

- közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.
Szűz Mária első lourdes-i jelenésének emléknapja Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta a betegek világnapja is.

A világnap alkalmából a pápa évről évre üzenetet intéz a hívekhez. Ferenc pápa az idei világnapra a többi közt azt írta: "Jézus Krisztus nem törvényeket szab azoknak, akik sebzettségük, fájdalmuk és gyengeségük miatt félelemben élnek, hanem irgalmát, vagyis gyógyító személyes jelenlétét ajándékozza nekik".

Az egyházfő hozzáteszi: Jézus "maga is a gyengeség útját választotta, megtapasztalta az emberi szenvedést és magától az Atyától kapta a megerősítést. Valójában csak azok fogják tudni, hogyan kell másoknak vigaszt nyújtani, akik saját magukon tapasztalták meg mindezt."

Kitér arra: Az egyház "szüntelenül és egyre jobban törekszik arra, hogy az irgalmas szamaritánus - azaz Krisztus - fogadója legyen", a ház, amelyben megtapasztalható Jézus kegyelme - olvasható Ferenc pápa üzenetében.

Az egyházfő szól az egészségügyben dolgozókhoz, figyelmeztetve őket arra, hogy "az életet a fogantatástól a halálig el kell fogadni, meg kell védeni, tiszteletben kell tartani és támogatni kell". "Bizonyos esetekben vállalnotok kell a lelkiismereti okból való tiltakozást, hogy az életre és az emberre kimondott igen mellett megmaradjatok" - fogalmaz.

Megjegyzi, a betegek világnapján gondol azokra is, akik nem jutnak orvosi ellátáshoz, mert szegénységben élnek. A pápa arra kéri a világ minden országának egészségügyi hatóságait és kormányait, hogy "miközben számolnak a gazdasági realitással, ne hagyják figyelmen kívül a társadalmi igazságosságot sem".

Ferenc pápa üzenetében köszönetet mond az önkénteseknek, akik a betegek szolgálatában állva "számos esetben kompenzálják a strukturális hiányosságokat, és a gyengédség és jelenlét gesztusaival tükrözik Krisztusnak, az irgalmas szamaritánusnak a képét a világ felé" - fogalmaz az egyházfő.

A hagyomány szerint 1858. február 11-én Szűz Mária megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A csoda helyén 1876-ban templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott.

Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió, hitüket erősíti az, hogy időről időre előfordulnak - a helyi orvostudományi iroda vizsgálatai szerint is - tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások.

A világnap célja Szent II. János Pál pápa meghatározása szerint az, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, és segítse elő a szenvedés megértését".

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tájékoztatása szerint a Budapesti Katolikus Kórházlelkészséget 2004-ben Erdő Péter alapította. A kórházakat heti rendszerességgel 29 kórházlelkész látogatja, szolgálatukat 110 önkéntes beteglátogató segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során