Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. Május 09. 17:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

A béke ünnepe a Városházán

A béke ünnepe a Városházán

Közös békenapi rendezvényét tartotta, a II. világháború európai befejezésére emlékezve a Magyar Békeszövetség, a Kiskunfélegyházi Békeklub, a Nyugdíjas Klubok Egyesülete és Kiskunfélegyháza Önkormányzata

Közös békenapi rendezvényét tartotta május 9-én a Városháza dísztermében, Európa napján, a II. világháború európai befejezésére emlékezve a Magyar Békeszövetség, a Kiskunfélegyházi Békeklub, a Nyugdíjas Klubok Egyesülete és Kiskunfélegyháza Önkormányzata. A rendezvény mottója: Történelmi leckék időseknek és fiatalabbaknak.

A Kiskunfélegyházi Békeklub énekkarának előadását követően Kapus Krisztián, városunk polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Méltatta a Békanap jelentőségét, majd Dino Buzzati: Hajtóvadászat öregekre című utópisztikus novellájával idézte fel, hogy hová vezet az emberi gonoszság.

Prof. Köteles György, a Magyar Békeszövetség elnöke három május 9-ére – a II. világháború szörnyűségeinek európai lezárására, 1950. május 9-ére, amikor Shuman, francia külügyminiszter előterjesztette azokat a gondolatokat, amelyek megteremtették az Európai Unió alapjait, valamint 2004-re, amikor Magyarország többségi népakarattal csatlakozott az EU-hoz – emlékezett.
Czuczor Sándor, ny. gimnáziumi igazgató, az Európa Ház elnökhelyettesének előadásában a háborúk és a békeidőszakok történetéről hallhattak a résztvevők „Tudunk-e tanulni a történelemből? – gondolatok egy évforduló kapcsán” címmel.
Horváth Péter diákpolgármester megköszönte az időseknek azt, hogy békében, biztonságban élhetnek a mai fiatalok.

Kállainé Vereb Mária a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a tudás közösségformáló hatásáról tartott előadást. Ismertette a résztvevőkkel városunk civil szervezeteit, fontosabb rendezvényeit.
Laczkóné Dr. Szabó Klára, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke zárszavában az előadások mondanivalóját összefoglalta.
A rendezvény zárásaként a résztvevők „békefát” ültettek a Petőfi téren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)