Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Március 04. 13:43, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

A bábjáték szerepe a gyermekek személyiségének fejlesztésében

A bábjáték szerepe a gyermekek személyiségének fejlesztésében

A bábjáték személyiségformáló hatásáról hallhattak előadást ma (március 4-én) az érdeklődők a városi könyvtár Betűbölcsijében.

A bábjáték személyiségformáló hatásáról hallhattak előadást ma (március 4-én) az érdeklődők a városi könyvtár Betűbölcsijében. Az anyukák megtudhatták, hogy a bábjáték sokoldalúk, komplex hatása miatt nagyon alkalmas módszer a gyermeki személyiség fejlesztésére.

A bábjáték a gyermek számára elsősorban játék, tehát felhőtlen örömet jelent. Így játékos módon sajátítja el az ismereteket, teremt kapcsolatot a világgal, a közeli környezettel, s élményeit, benyomásait játékosan dolgozza fel, amellett, hogy önfeledten játszik.
A bábjáték elsősorban esztétikai hatású, így alkalmas eszköze a vizuális nevelésnek. Az a varázslatos eszköz, amellyel a gyermek a már meglévő ismereteit rendszerezni tudja, összehasonlításokra, megkülönböztetésekre, csoportosításokra, következtetésekre, általánosításokra, sőt, ítéletalkotásra lesz képes.

Érzelmek irányítják akaratunkat, tetteinket, érzelmek által ébrednek fel bennünk az erkölcsi normák.
A bábjáték élményeket hordoz, közvetít, átélést jelent. A gyermekre különösen jellemző az élménygondolkodás. Egy-egy elvont fogalmat – mint pl. becsület, bátorság – a bábjáték jobban közvetít élményeken keresztül, mint bármilyen nevelési célzatú hegyi beszéd.
A játék formai részéből meg tudjuk ítélni a gyermek mozgásfejlődését, találékonyságát. A bábjáték azért hatásos, mert képszerű és ezzel megfelel a gyermek vizuális beállítottságának, dramatikus és ezzel megfelel a gyermeki léleknek. A varázslat a gyermek előtt történik meg, s még akkor is élvezi, ha a bábút ő maga mozgatja. A bábu eleven lény benyomását kelti, így látás, hallás, és tapintás élmény formájában nyújtja az ingereket – osztotta meg Vizi Jánosné gondolatait Dobos Matild gyermek könyvtáros a közönséggel.
Március 18-án Kállainé Czakó Ildikó fejlesztő pedagógus, míg április 1-jén Hartyániné Barta Judit gyermek agykontroll-oktató tart előadást és foglalkozást az érdeklődők számára.

Sok más mellett a Könyvtár programjait ITT találod!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.