Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Szeptember 01. 14:40, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A 60. tanévnyitó ünnepségét tartotta a Közgé

A 60. tanévnyitó ünnepségét tartotta a Közgé

A Közgét 1961-ben egy iparosodó, büszke város tudásvágya hívta életre. Azóta 60 év telt el, és az iskola nemcsak hogy fennmaradt, de évről-évre tovább fejlődik, alkalmazkodva a kor követelményeihez.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumban oktató pedagógusok mind arra törekednek, hogy képessé tegyék diákjaikat az önálló gondolkodásra, pénzügyi, gazdasági, ügyviteli, nyelvi és korszerű informatikai ismereteik birtokában, azokat használva megállják helyüket a nagyvilágban.

- Félegyháza legősibb iskolájának udvarán állunk, ahol 1809 óta folyamatosan folyik középfokú oktatás. Ebből a mi korszakunk 60 év. A közgazdasági technikum története nem lett volna sikertörténet, ha meghatározó vezetőink az elmúlt 6 évtizedben nem munkálkodnak azon, hogy mindig legyen élet ezek között a falak között – mondta dr. Bánki Horváth Mihály, az iskola igazgató-helyettese 2021. szeptember 1-jén, az ünnepélyes tanévnyitó kezdetén.

Az igazgató-helyettes rövid köszöntő gondolatait követően a legelső közgés diákok közül Ormándi Mártonné Gál Ibolya tanárnő - egykoron „A” osztályos kisdiák - emlékezett vissza tanáraira és iskolai élményeire.

Az ünnepi eseményen tiszteletét tette az iskola nyugalmazott igazgatónője Kocsisné Móczár Julianna is, aki tarsolyában különleges ajándékkal érkezett.

- A kerek évforduló mindig a lélekről, az érzelmekről szól. Erről az iskoláról 60 évvel ezelőtt hallottam, amikor én 6 éves voltam. A szomszéd lány nem a Móra Gimnáziumba, nem a Petőfi Gimnáziumba ment tanulni, hanem valami „új helyre”. Nem is tudták kimondani a nevét. Ő a közgazdaságit választotta és egész életében ezen a pályán maradt. 14 éves koromban én is itt kezdtem el tanulni. Itt léptem át a középiskola ajtaját. Nagy szerencsével elmondhatom, hogy én vagyok az az ember ebben az udvarban, aki minden igazgatóval dolgozott együtt, sőt igazgatóként mentem ebből az intézményből nyugdíjba.

Az épület megvan. Őrzi a titkokat, az emlékeket, a diák és az iskola kapcsolatát, de mesélni nem tud. Talán egy iskolának a legnagyobb értéke az, hogy az itt tanuló, itt tanító, dolgozó emberek lelkében tovább él. Az, ahogyan tovább él az attól függ, hogy a benne lévő felnőttek és diákok milyen értékeket követnek. Szerintem a Közgének, mint a város egyik meghatározó iskolájának talán az a legnagyobb értéke, hogy a konzervatív emberi értékek a legfontosabbak, és ezek megtartására buzdítja diákokat. Emellett pedig szakmailag olyan tudást ad, mely alkalmas arra, hogy az iskola a világ minden táján ott legyen. Bevallom nem találtam olyan földrészt, ahol nincsen kiskunfélegyházi közgés. És ez óriási örömmel tölt el - mondta ünnepi beszédében a nyugalmazott iskolaigazgató.

Végül pedig átadta azt a mappát, melyben összegyűjtötte 1961-től egészen 2021-ig az összes ballagási meghívót, melyet az ide járó diákok és osztályfőnökök adtak ki. A mappa tartalmazza a levelezősök és a valaha itt dolgozó felnőtt pedagógusok és óraadók neveit is.

Tasi Judit igazgatónő meghatódva fogadta a kedves ajándékot, majd ünnepi gondolataival megnyitotta a 2021/2022-es tanévet:

- A 60. tanévnyitó ünnepség a mai. Jelen van a múltunk, hiszen első évfolyamaink diákjai és nyugdíjas tanáraink itt vannak velünk. Jelen van a jelenünk, hiszen ti kedves tanulók és kollégák, akik már eddig is ide jártatok most is itt vagytok velünk. És velünk van a jövőnk, hiszen a leendő kilencedikes diákok is beléptek ma reggel a tanév kapuján.

A fenntartónk az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelmondata: Feladatunk a jövő. A jövő mely nincs a jelen kihívásai és a múlt tapasztalatai nélkül.

Tapasztalatot szereztünk bőven az elmúlt tanévekben és megtanultuk az értékét a személyes találkozásoknak, a közös együttléteknek. Nagyon sok új dolgot tanultunk. Sok újdonságot megismertünk és nyitottunk az új felé. Fontos, hogy nyitottak legyünk. Ha nyitottak vagyunk, kitágul a világ, a lehetőség. A nyitottság maga az élet. A nyílt létezés kincs, amelynek átélésével megszabadulhatunk félelmeinktől és akkor bátrak leszünk. Ha pedig már bátrak vagyunk, akkor merünk bízni egymásban, a világban, abban, amit mi itt közösen tanárok, szülők a gyermekekért és az ő egészséges fejlődésükért, a bennük rejlő képesség és lehetőségek kiaknázásáért teszünk.

Az esemény az udvaron található emlékmű leleplezésével zárult, melyen különféle bevésések, nevek, évszámok olvashatóak és az elmúlt 60 év kedves emlékeiről árulkodnak.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)