Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Február 08. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: Szabadföld

A 4 T szabálya

A 4 T szabálya

Mi is az a 4 T szabály? Érdemes megtudnunk nem csak szülőként, de érdekességként is…

A Magyar Diabétesz Társaság közlése szerint az 1-es típusú diabéteszes gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben.
Az 1-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem képes a szervezetbe jutó cukor lebontásához elegendő inzulint termelni. A vércukorszint normalizálásához a betegnek élethosszig tartó inzulinkezelésre van szüksége, és korlátoznia kell a szénhidrátfogyasztást. Sok szülő azonban nem veszi észre a tüneteket – figyelmeztet dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. A betegség másik típusát korábban időskori cukorbetegség néven ismertük, ám mára egyre több fiatalnál jelenik meg, így inkább a 2-es típusú diabétesz elnevezést használják. Mindennek jórészt a szokások megváltozása: a mozgásszegény életmód, a sok szénhidrát az oka.
Fontos, hogy a család mielőbb felfigyeljen a kórra, ezért a világszerte zajló kampány a 4 T szabályára hívja fel a figyelmet:

Az angolul négy T-vel kezdődő tünetek a következők:

  • 1. Toilet, amikor a gyermek a szokásosnál többször használja a mosdót, a csecsemőknél gyakoribb pelenkaváltás szükséges, a korábban szobatiszta gyermek „visszaesik”
  • 2. Thirsty, vagyis szomjúság: a gyerek a korábbinál több folyadékot fogyaszt, mégsem tudja csillapítani a szomjúságát.
  • 3. Tired, tehát fáradtság, kimerültség.
  • 4. Thinner, azaz a súlyvesztés is az 1-es típusú diabétesz gyakori jele.

A 2-es típusú cukorbetegség nem mutat ennyire tipikus tüneteket, ezért is fordulhat elő, hogy a diagnózisra gyakran csak a szövődmények megjelenésekor kerül sor.
Egyes becslések alapján 2025-re a diabétesz minden tizedik 20–70 év közötti embert érintheti hazánkban. A magas vércukorszint miatt kialakuló idegkárosodástól tíz cukorbeteg közül legalább három szenved. A gyermekkorban, fiatalkorban kezdődő 1-es típusú kór gyakorisága is növekszik, de a felnőttek és időskorúak diabétesze még inkább.
Hazánkban a becslések szerint 700-800 ezren szenvednek e bajban. Ezenkívül legalább ennyi embert érint a betegség kórmegelőző állapota, amiről ők még nem is tudhatnak. Vércukorszintméréssel sokat tehetünk az egészségünkért, s megelőzhetjük a szövődményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.