Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2011. December 13. 14:09, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

80 százalékkal csökkentették a tumor méretét

80 százalékkal csökkentették a tumor méretét

Egereknél hatásosnak bizonyult egy amerikai kutatók által kifejlesztett tumorvakcina, amelyet emberi mell-, vastagbél-, petefészek- és hasnyálmirigyrák gyógyítására szánnak.

Bár az állatkísérletekben elért eredményeket nem mindig sikerül felhasználni a humán gyógyászatban, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmány szerzői bizakodók a vakcina hatékonyságát illetően. „Ez a vakcina nagyon erős immunválaszt hívott elő. Az immunrendszer mind a három összetevőjét aktiválja, miközben átlagosan 80 százalékkal csökkenti a tumor méretét” – hangsúlyozta Geert-Jan Boons, a tanulmány egyik vezetője, a Georgiai Egyetem munkatársa.

A kifejlesztett vakcina megtanítja az immunrendszert arra, hogy miként ismerje fel és támadja meg azokat a tumorsejteket, amelyek felszínén egy MUC1 jelű fehérje helyezkedik el. A MUC1 az agresszív tumortípusok 70 százalékánál megtalálható a sejt felszínén, így a melldaganat, a hasnyálmirigy vagy a petefészek tumora esetében is.

A vakcina által megcélzott fehérje túlzottan termelődik az úgynevezett háromszorosan negatív mellrákok 90 százalékánál is, amelyek egyébként sem a tamoxifénnel, sem az aromatáz inhibitorokkal, sem pedig a herceptinnel végzett kemoterápiákra nem reagálnak. Az ilyen típusú rákban szenvedő páciensek számára életmentő lehet egy újfajta megközelítés. A MUC1 elleni vakcinát a kemoterápiával kombinálva is alkalmazhatják, vagy megelőző intézkedésként olyan pácienseknél, akiknél emelkedett bizonyos ráktípusok kockázata.

Címkék: kísérlet, rák, tumor

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 12:01, szerda | Belföld

Börtönbüntetést kapott a focista, aki fél szemére megvakított egy szurkolót

Két és fél év börtönre ítélte a Fonyódi Járásbíróság nem jogerősen azt a labdarúgót, aki 2020 októberében vizespalackkal fejbe dobott egy szurkolót, aki emiatt az egyik szemére megvakult

2021. Október 20. 09:15, szerda | Belföld

Meghalt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu szerdán,

2021. Október 20. 06:00, szerda | Belföld

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolna megyében az aszályos időjárás miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke kedden az MTI-nek.

2021. Október 20. 05:00, szerda | Belföld

Sok teherautóst és buszost is megbüntettek

A rendőrök 2845 nehéz teherkocsit és 285 buszt ellenőriztek, 904 esetben állapítottak meg jogsértést egyhetes akciójuk során, október 11-17. között