Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Március 30. 18:23, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

70 milliárd állattartó telepek korszerűsítésére

70 milliárd állattartó telepek korszerűsítésére

Mintegy 70 milliárd forint forrásra lehet pályázni az állattartó telepek korszerűsítésére, az erre vonatkozó öt felhívást a Miniszterelnökség közzé tette a múlt héten

- közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Kis Miklós Zsolt elmondta: a forrásból mintegy 20-20-20 milliárd forintra a szarvasmarha-, a baromfi-, valamint a sertéstartók pályázhatnak telepeik korszerűsítésére, esetleg újak létrehozására. Emellett a kecske- és juhtartók 4 milliárd forintra jelentkezhetnek. A fennmaradó 6 milliárd forint egyéb állattartók - például nyúltartással foglakozók, méhészek rendelkezésére áll.

A pályázatokat május elejétől két hónapon át lehet benyújtani. A pályázatok támogatottsága - intenzitása - általában a szokásos 50 százalék, kivéve a fiatal gazdákat és a termelői csoportokat, akik számára 60 százalékos. A pályázat célkitűzése a magyar állattartó gazdálkodók versenyképességének javítása - jelezte az államtitkár.

Kis Miklós Zsolt elmondta: a szarvasmarha-, a baromfi és a sertéstartók maximum 500 millió, kollektív (több gazdálkodó által megvalósított) projektek esetében maximum 1 milliárd forintra pályázhatnak. A kiskérődzők esetében a pályázható összeg maximuma 15 millió, kollektív projekteknél 30 millió forint lehet. Felhívta a figyelmet: egy projektet két pályázati forrásból nem lehet finanszírozni, példaként említette a méhészeket, akik a Nemzeti Méhészeti Program forrását is felhasználhatják.

Jelezte: a pályázatok elbírálása minden esetben egységes szempontok alapján történik. Az értékelésnél nagy súllyal esik latba az üzleti terv, mivel a valóban megvalósítható projekteket kívánják támogatni. De a bírálatkor figyelembe veszik még például azt, ha a pályázó ökológiai gazdálkodást folytat, vagy termelői csoport tagja, továbbá növelni kívánja a dolgozók létszámát - közölte az államtitkár. Hozzátette: a célkitűzés az, hogy a gazdálkodók minél előbb hozzájuthassanak a pályázati forrásokhoz. Ezért gyors elbírálást ígért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.