Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Április 29. 19:37, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

50 évre földbe került a mindennapjaink kincseit rejtő ládikó

50 évre földbe került a mindennapjaink kincseit rejtő ládikó

A Zöldváros projekt munkálatai javában zajlanak, amelynek köszönhetően teljesen megújul Kiskunfélegyháza belvárosa.

A félegyháziak által közkedvelt közösségi helyszínen, a Petőfi téren is elkezdődtek a munkálatok, amelyet egy rendhagyó alapkőletétellel kívánt városvezetésünk ünnepélyessé tenni. Alapkő helyett azonban egy kincsesláda fogja majd őrizni e kivételes nap (április 29.) emlékét, melyet honatyáink, városunk kisiskolásai, óvodásai töltöttek meg a legkülönfélébb tárgyakkal, kincsekkel és a jövő nemzedékének szóló üzenetekkel.

A ládikó ünnepélyes földbe helyezését városunk óvodásai és kisiskolásai az őket kísérő tanárokkal, szülőkkel és megannyi érdeklődővel izgatottan várták.

- Nemcsak külsőségeiben, de lelkületében, szellemiségében is megújul városunk. Parkok, terek, játszóterek, s valamennyi félegyházi kedvence, zarándokhelye a Petőfi tér is megszépül. Nem is lehetne méltóbb hely egy kincsesládának, mint ez a gyönyörű belvárosi tér – mondta Görög Anita oktatási és közművelődési referens az ünnepség nyitányaként.

A mindenki számára kivételes esemény előtt városunk polgármestere Csányi József osztotta meg gondolatait a megjelentekkel, majd Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport kommunikációs üzletágvezetője mondott beszédet.

- Kedves Utódok, kedves Jövő Generációja! 2019-ben Kiskunfélegyháza jelenkori polgármestereként intézem hozzátok soraim. Ebben az időszakban szeretett alföldi kisvárosunk olyan mértékű változáson, fejlesztésen megy keresztül, mely az egész település arculatát, építészetét és szellemiségét is nagymértékben meghatározza hosszú évekre-évtizedekre. Egy álom és cél válhat valóra most a Zöldváros program projekt beruházással, melynek révén egy szebb építészeti és erkölcsi értékeiben megújult Félegyházát ajándékozhatunk örökül utódainknak: nektek. Rendkívül ritka lehetőség, hogy megélhet az ember egy olyan változást, mely 50-100 évre kihatással bír szülővárosát illetően. Még ritkább adomány, ha az ember városvezetőként, polgármesterként ezt a folyamatot irányíthatja, legjobb tudása szerint befolyásolhatja. A jelenkori városvezetéssel egy olyan jövőbeli Kiskunfélegyházát szeretnénk megteremteni, ahol a közösségi tereket nyüzsgés, vidámság és gyermekzsivaj tölti meg, ahol az országosan is híres városháza égbenyúló tornyai a büszke méltósággal álló platánfák árnyékában minden generáció megpihenhet, teste és lelke feltöltődhet szépséggel – olvasta fel Csányi József polgármester azt a kéziratot, melyet ő személyesen helyezett el a kincsesládikában.

Beszédében pedig köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési elnöknek a biztatásért, mellyel arra ösztönözte városunkat, hogy pályázzon és próbálja megújítani lakóhelyét, illetve abban is segített bennünket, hogy pályázatunk sikeres legyen. Külön köszönettel illette Rideg Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét, hogy a közös egyeztetéseken konstruktívan állt a város terveihez és minden esetben támogatta városvezetőink elképzeléseit.
- Mindezek révén jutottunk el oda, hogy mintegy 2 milliárd forint értékben tudjuk városunk központját újjáépíteni – zárta gondolatait városunk első embere.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta, hogy az egész megyében sehol nincs ilyen nagy léptékű építkezés, és ekkora mértékű beruházás, mint Kiskunfélegyházán.

- Félegyháza nyerte meg ezzel a 2 milliárd forintos projekttel a legnagyobb megyei projektet – mondta Rideg László.

Azt is elárulta a megyei közgyűlés elnöke, hogy a következő ilyen nagy volumenű beruházás az ipari park korszerűsítése lesz, mely a mintegy 1,4 milliárd forint költségvetési tervezetével a megye második legnagyobb projektje.

Az ünnepi beszédeket követően a kincsesládika lezárásra került, majd mélyen a földbe rejtették. Helyének koordinátáit pedig a kisiskolások és óvodások egy kincses térképen kapták meg ajándékba.

Az ünnepségen közreműködött: verssel Gombás Bende, a Móra Ferenc Gimnázium tanulója, valamint az Art Kindom Tánccsoport.

A Zöldváros Program tervezése és a kivitelezése az ország legprofibb szakcégeinek nevéhez kötődik. A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda 2017-ben „Az év tájépítésze” verseny közönségdíjasa volt. A kezük nyomát viseli többek között Tihany és Balatonfüred, továbbá a budapesti Lukács Fürdő. Nemcsok Márton projektfelelős félegyházi származású, aki ennek minden örömével és felelősségével fogja össze a fejlesztés szerteágazó szálait.

A kivitelezést a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végzi, amely a magyarországi építési piac egyikmeghatározó társasága, a közép-európai piac jelentős szereplője. A legváltozatosabb referenciák fémjelzik munkájukat a magán- és az intézményi beruházások terén. A KÉSZ az építőipar, az építőelem-gyártás, az ingatlanfejlesztés és a kereskedelem területén jelentős gazdasági erőt képvisel, egy beruházás teljes folyamatát menedzselni tudja a tervezéstől a kulcsrakész átadáson át egészen az üzemeltetésig. Képzett, tapasztalt szakembergárda, saját eszközpark és referenciák sora támasztják alá ezt a stratégiát.

A KÉSZ Csoport építette fel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt épületét, a nyíregyházi Lego gyárat és a Daimler kecskeméti gyárának jelentős épületeit, valamint a KÉSZ volt a kivitelezője a Nemzet Főterének is nevezett budapesti Kossuth tér felújításának, a Széll Kálmán tér rekonstrukciójának, valamint a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és
Konferenciaközpontnak is.

(Képek + video: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Címkék: alapkő, kincsesláda

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.