Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 12. 17:08, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

50 éves a Kiskun Természetjáró Egyesület Bakancsosok Szakosztálya

50 éves a Kiskun Természetjáró Egyesület Bakancsosok Szakosztálya

Közgyűlésre hívta és várta tagjait november 11-én a Kiskun Természetjáró Egyesület a Szakmaközi Művelődési Házba.

A népes számban megjelent természetjárókat Fekete Márta, az egyesület elnöke köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy az elmúlt időszak megpróbáltatásai, a járványveszély miatti intézkedések megszüntetését követően is sikerült nagyon sok élménnyel gazdagodni.

- Jó volt újra együtt lenni és közös élményeket szerezni – mondta és reményeit fejezte ki, hogy a jövőben is megmaradnak a lehetőségek, esetleg még szélesednek is. Megbecsüléssel említette azon túratársakat, akik nagyon sokat serénykednek azon, hogy tartalmas programokkal tölthessék meg az évet.

- Köszönet illeti őket, még ha sokszor nincsenek is reflektorfényben – tette hozzá.
Beszédének zárásaként felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos szabályokon és feltételeken változtattak és változtatni is fognak, ez azonban a túrázók érdekében történik.

- Szükség van az egymás iránti toleranciára a kivárás képességére és az együttműködésre. Ezzel egymást tiszteljük meg – szögezte le. Végül azt kívánta minden természetjárónak, hogy továbbra is jó egészségben és megelégedettségben tudjon a túrákon az egyesülettel tartani az új és a már ismert helyek felfedezésében.

A közgyűlés folytatásában a két túravezető, Kristóf Klára (Bakancsosok) és Rádi Ferenc (Talpasok) megtartották a 2022. évi beszámolójukat, illetve előrevetítették a 2023. évi terveiket. Rádi Ferenc zenés kisfilmekkel illusztrálta mind az idei év teljesítményeit, mind pedig a jövő évi túra lehetőségeket, melyek az élmények felelevenítésére és kedvcsinálónak is tökéletesnek bizonyultak.

Kristóf Klára túravezető beszámolójának zárásaként felhívta a figyelmet arra, hogy idén lett 50 éves a szakosztály és örömmel elevenítette fel a kezdeteket az egybegyűlteknek.

Visszaemlékezéséből megtudtuk, hogy minden 1972. március 27-én kezdődött, amikor négy 22-27 év közötti elszánt „amazon” (Bíró Margit, Görög Mária, Tímár Mária és Kristóf Klára) csatlakozott a Habselyem turista szakosztályához. Nekivágtak a Börzsöny meghódításának. A Rabló-tanyán eltöltött éjszaka után másnap találkoztak a budapesti Spartacus két aranyjelvényes túravezetőjével, Tibi bácsival és Ria nénivel, akik mindketten a hatvanas éveikben jártak. Míg az ő felszerelésük egy komoly csővázas turista hátizsák, addig a négy fiatal lányé egy-egy krumpliszsák-szerű batyu volt. A túraútvonal a Rablótanya, Kisinóc, Törökmező és a Nagymaros-Visegrád vasútállomás volt, előtte egy hegyestetői kitérővel, mely cirka 24-25 km volt 700-750 m-es szintkülönbséggel. A két túravezető egyenletesen, szépen lépkedve haladtak, a négy fiatal lány pedig szinte minden testnyílásán levegő után kapkodott. A túra végén a kényelmesnek hitt félcipő bőségesen ellátta őket vízhólyagokkal is.

Az itt szerzett tapasztalatokon nem keseredtek el, inkább ezeken okulva még áprilisban megalakították a természetjáró szakosztályt. Az első önálló gyalogtúrájuk Kiskunfélegyháza és az Aranyhegyi csárda között volt oda-vissza. Itt már sokkal többen voltak, mint a kezdet kezdetén, kb. egy tucatnyian.

A megalakulást követően fontosnak tartották a túravezető képzést és hat fő túravezetőt képeztek ki, akik a sikeres vizsga után bronz fokozatú képesítést kaptak. A természetjárás ebben az időben az 50%-os vasútkedvezmény miatt vonattal történt. Néhány év önállóság után a szakosztályokat beolvasztották a Városi Szövetkezeti Sportegyesületbe.

Az egyesület elnöke ebben az időben Dobrovszky Miklós volt. Ebbe az egyesületben négy önálló szakosztály került, a 608-as szakmunkás turistái (túravezetőjük Csordás Mihály), a Lenin TSZ turistái a Talpasok (túravezetőjük Kovács Ferenc), a Habselyemből a Tekergők turistái (vezetőjük Szabó Erzsike) és a Cipőgyár turistái az Alfások (Fekete Ferenc és Tímár Marika vezetésével).

Néhány év kínlódás után – hiszen a szövetkezeti sportegyesületben csak a focisták voltak a valakik a turisták pedig senkik - sikerült kiválni a szövetkezetből és létrejött a jelenlegi Kiskun Természetjáró Egyesület. Ekkor Kis Bálint volt az egyesület elnöke, majd néhány év után Reicher Józsefet választották meg elnöknek. Őt követte Bozó Lajos, aki egészen 2020-ig látta el elnökként feladatait. Ekkor egészségi állapotára hivatkozva mondott le posztjáról. Azóta Fekete Márta tölti be az elnöki tisztséget.

A szakosztály az elmúlt 50 év során törekedett hazánk csodálatos természeti kincseinek megismerésére. Többen végigjárták az Országos Kékútra útvonalát. A természeti kincsek felkeresésével a történelmi örökségünk megismerése volt a céljuk. A hazai értékek megtekintése mellett a környező országok turista paradicsomaiba is megfordultak. Felkeresték az egyes országok történelmi értékeinek látnivalóit. Barangolásuk során eljutottak Erdélybe, Székelyföldre, a Felvidék városaiba, a Magas és Alacsony Tátra, valamint a Szlovák paradicsom csodálatos vidékére. Megismerték a cseh és morva vidék múltját megőrző kastélyokat, várakat, bejárták Rákóczi és Petőfi emlékhelyeit. Pihentek a Fekete-tenger partján és közben felkeresték a környék egyházi és világi látványosságait Bulgáriában. Görögországban ellátogattak egészen Athénig, felkeresték Korfu szigetét és körbe is járták. Ellátogattak a délvidékre is. Külföldi látogatásaink során Olaszország kiemelkedő városait is megtekintették, sőt a bátrabbak felmentek még a Vezuv kráteréhez is.

- Az elmúlt évek során sikerült számtalan szép elmékkel gazdagodnunk, sok ismeretet, tudást megszerezni, ismeretséget tudtunk kötni hasonló gondolkodású emberekkel. Mókáztunk, jelmezbe öltöztünk, aranylakodalmat szerveztünk. Ezek a megmozdulások segítették összekovácsolni a csapatot – zárta beszámolóját Kristóf Klára, majd megköszönte mindenkinek, aki segítette az egyesület munkáját és kérte, hogy a jövőben javaslataikkal továbbra is támogassák tevékenységét.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.