Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 20. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

5 ok, hogy miért együnk görögdinnyét

5 ok, hogy miért együnk görögdinnyét

A görögdinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, ám nemcsak hűsítő hatása és az íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert rendkívül egészséges.

Csökkenti az izomlázat! Ha edzés előtt görögdinnye levet fogyasztunk, csökkenti a pulzusszámot és megelőzi az izomláz kialakulását. Ennek oka pedig az, hogy a görögdinnye gazdag az L-citrullin nevű aminosavban, melyet a szervezet L-argininná alakít, ez pedig javítja a vérkeringést és jót tesz az ereknek.

A tanulmányban hét férfi vett részt, akik fél liter természetes görögdinnye levet kaptak, valamint citrullinnel dúsított gyümölcslevet mielőtt edzeni mentek. A természetes görögdinnyelé ugyanolyan hatékony volt, mint az aminosavval dúsított gyümölcslé. A kutatók azonban rámutattak, hogy a dinnyéből könnyebben felveszik a bélsejtek a citrullint, mint a dúsított italokból.

Segít a szív egészségének megőrzésében
A menopauzát megelőző időszakban, ha hat hétig görögdinnye kivonatot fogyaszt a nő, javulhat a szív- és érrendszer egészsége. Mindezek mellett enyhítheti a túlsúlyosok magas vérnyomását, amit egy 2012-es tanulmány is bizonyított.

Természetes potencianövelőként is működik
A dinnye, citrullintartalma miatt potencianövelőként is hatékony, de csak akkor, ha igen sokat esznek belőle. Azonban ezt mégsem ajánljuk, mivel a túl sok görögdinnye vízhajtó hatású, ezért sokkal többet kell tőle vécére járni. Maga a citrullin egyébként jót tesz az ereknek, és a szervezet enzimjeivel kölcsönhatásba lépve az értágító hatású aminosavat, arginint hoz létre. A legtöbb potencianövelő is hasonló elven működik.

Magas vitamin- és tápanyagtartalma mellett kalóriaszegény
Habár a görögdinnye 90 százaléka víz, mégis fedezi, a napi A-és C-vitamin szükséglet egyharmadát, valamint a káliumszükséglet 9 százalékát. Ez az érték nagyjából 300 grammnyi mennyiségre igaz. Mindemellett egy szelet dinnye mindössze 29 kalóriát tartalmaz, valamint 100 g gyümölcs közel 1 mg vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, kimutatható mennyiségű cinket, és nem kevés szelént raktároz magában.

A rák elleni küzdelemben is segíthet
A görögdinnye remek likopinforrás, amely gyorsan köti meg a káros szabadgyököket, azaz hatékony antioxidáns. A káros szabadgyökök elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A dinnye nem csupán likopintartalma miatt hatékony rákmegelőző, hiszen magas vitamin- és ásványianyag-tartalma hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.