Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Július 19. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

5 kérdés, 5 válasz kerekezőknek

5 kérdés, 5 válasz kerekezőknek

Amit minden bringázónak tudnia kell(ene)

1. Lehet-e ittasan biciklizni?
Nem! Illetve Magyarországon a „zéró tolerancia” alapján alkoholfogyasztás után tilos járművet, így kerékpár is vezetni! Ám egy 2012. nyár végén életbe lépett KRESZ módosítás szerint a kerékpáros vezetheti kétkerekűjét, ha csekély mértékű alkoholt fogyasztott (véralkohol szintje: 0,5 gramm/liter ezrelék), de vezetésre alkalmas állapotban van – és nem főútvonalon közlekedik!

2. Mehet a kerékpáros egyirányú utcában a forgalommal szemben?
Nem! Pontosabban csak akkor mehet, ha a tiltó táblát kiegészítő tábla, a „kivéve kerékpárral” megengedi.

3. Kötelező a bukósisak?
Nem kötelező, de biztonságunk védelme érdekében mindenképpen ajánlott. Ha a kerékpáros 50 km/óra sebességgel halad lakott területen, akkor viszont köteles sisakot, fejvédőd viselni. Anélkül legfeljebb 40 km/óra sebességgel haladhat.

4. Kell-e láthatósági mellény?
Csak lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok esetén kötelező, de a jobb láthatóság érdekében érdemes nappal is viselni. DE! A láthatósági mellény a lámpát nem pótolja!

5. Szabad járdán biciklizni?
Ha van rajta épített kerékpárút vagy felfestett kerékpáros nyomvonal, akkor kötelező ott kerekezni. Egyébként járdán tilos, kivéve ha az úttest alkalmatlan a kerékpározásra, például felújítás miatt. Kisgyermekek gyermekbiciklivel viszont csak a járdán közlekedhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.