Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

428 iskolaigazgatót nevezett ki Hoffmann

428 iskolaigazgatót nevezett ki Hoffmann

428 intézményvezetőt nevezett ki kedden Hoffmann Rózsa. A köznevelésért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján elmondta, összesen 638 tender érkezett a Klebersberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK), míg ők 523 helyre írtak ki pályázatot. Hoffmann nem tud róla, hogy jövőre a Magyar Posta venné át a tankönyvek országos terjesztését a KELLO-tól, de szerinte nincs is ilyen szándék a háttérben.

'Klebersberg Kunó minisztersége óta nem volt példa ilyen mértékű igazgatói létszámemelésre' - kommentálta bejelentését az államtitkár asszony, miszerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a KLIK országosan 428 közoktatási intézményvezetőt választott ki. A köznevelési törvény és a hatályos kormányrendeletek alapján megbízott igazgatók augusztus 21-én, ünnepség keretében vehetik át öt évre szóló kinevezésüket a fővárosban.

A KLIK korábban 523 pályázatot írt ki a megüresedő igazgatói helyekre, ám valójában 588 közoktatási intézményvezető megbízatása járt le. A különbséget az a 65 korábbi igazgató jelenti, akik újra megpályázták régi posztjukat, és kedvezménnyel, elbírálás nélkül nyertek el újabb öt éves kinevezést. Kérdésünkre Hoffmann Rózsa elmondta, az ilyen vezetőket még a tantestületek választották újra tavasszal, kétharmados többséggel, a 'befutó 'jelöltek pedig most automatikusan megkapják régi-új posztjukat.

Az intézményfenntartó által kiírt tender július 30-án zárult le, s a meghirdetett helyekre összesen 638 pályamunka érkezett. 'Heteket töltöttem azzal, hogy átvizsgáltam a tenderanyagokat, főként a problémásnak tűnő esetekkel foglalkoztam, és ha kellett, személyesen is találkoztam a jelöltekkel' - mesélte Hoffmann, példaként a miskolci Földi Ferenc Gimnázium ügyét említve. Ebben az esetben két jelölt, Veres Pál és Nagymáthé Sarolta indult az igazgatói pozícióért, s mindkettőjük pályázata megfelelőnek bizonyult - Hoffmann mégis Veres mellett döntött, mivel személyét és terveit a tantestület túlnyomó többsége elfogadta, míg Nagymáthé nem élvezett ilyen támogatást.

Az el nem fogadott 210 pályamunka közül 16 esetében augusztus 16-ra halasztotta a döntést Hoffmann Rózsa államtitkársága, pótolható formai mulasztások miatt - 190 intézményél viszont eredménytelenül zárult a pályázat, itt a KLIK szeptemberben új fordulót ír ki. Az eredménytelenek közül egyébként 88 tendernél tárt fel olyan szakmai hiányosságokat a KLIK, ami érvénytelenné tette magát a jelentkezést is. Négy esetről lehet tudni, amikor a pályázó meggondolta magát; Hofmman az OrientPress Hírügynökségnek azt mondta, a visszalépők között olyan is volt, aki korábban szakirányú képzés és végzettség nélkül vezethetett iskolát, az oktatási szabályozás változásával azonban erre már nincs lehetőségük.

A sajtótájékoztatón a pedagógusi kollektív szerződés ügye is szóba került: Hoffmann újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az iskolák működése, a kötelező óraszám nem a szerződésen, hanem jogszabályokon alapul, a kabinet pedig egyelőre arra vár, hogy az öt nagy pedagógus szakszervezet véleményezze a szerződés jelenlegi tervét. (A parlament augusztus 27-én dönt a pedagógusok béremeléséről, és szeptember elsejéig a kollektív szerződést véglegesítenék, a végrehajtási rendelet mellett; kérdés, hogy elég lesz-e erre négy nap - a szerk.)

Hoffmannt Rózsát arról is kérdezték, igaz-e a hír, hogy jövőre a Magyar Posta Zrt. teljes egészében átvenné a tankönyvterjesztést. A politikus elmondta, nem ismeri a hír forrását és nem tud ilyen szándékról sem - jelenleg a KELLO a kizárólagos terjesztő, ami most egy régióban átengedte feladatkörét a Postának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk