Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2012. Május 27. 07:09, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

400 tetemet találtak

400 tetemet találtak

A kihalás fenyegette szajga – más néven tatárantilop – mintegy 400 egyedének tetemét találták meg egy ellenőrzés során Kazahsztán északi sztyeppéin.

A múlt héten 543 másik, szintén pasteurellózisban elhullott állatra bukkantak ugyanabban a megyében, Kosztanajban. A mezőgazdasági minisztérium gyanúja szerint a tömeges pusztulást a pasteurella baktérium okozta fertőző betegség idézte elő. A betegség vérmérgezés, illetve heveny bél- és légzőszervi vérzés formájában jelentkezhet. Állatoknál a halálozási arány 70-100 százalék közötti.

2010 májusában a nyugat-kazahsztáni pasteurellózis járványban 12 ezer állat pusztult el. Tavaly 441 állat hullott el ebben a betegségben, a mostani járvány kitörése óta pedig összesen mintegy ezer állat pusztult el. A legsúlyosabb járványok 1984-ben – akkor 250 ezer állat hullott el –, és 1988-ban voltak. Az utóbbi 434 ezer állatot pusztított el.

Civil szervezetek szerint a kazahsztáni szteppéken, Nyugat-Mongóliában és Oroszországban a Kaszpi-tenger mellékén élő szajga populációja az 1990-es években mintegy egymillió egyeddel, körülbelül 100 ezerre csökkent.

A hímek szarva a hagyományos kínai gyógyászatban igen népszerű, ezért a Szovjetunió szétesése után orvvadászat indult ellenük, a mezőgazdasági termelés bővülése pedig az élőhelyüket veszélyezteti.

A kazahsztáni hatóságok közlése szerint a gondok ellenére a tatárantilop-populáció 2011-ben 102 ezret tett ki.

A szajga (Saiga tatarica) testhossza 110-140 centiméter, marmagassága 60-80 centiméter, rövidke farka van, és testtömege 20-50 kilogramm. A bakok nagyobbak és nehezebbek a nőstényeknél. A nyári szőrzet gyapjas és világosbarna, a téli fehér, hosszabb és tömöttebb. Feje nagyméretű, rajta hatalmas, duzzadt orrüreg van, amelynek orrnyílásai lefelé mutatnak. A párzási időszakban a hím orra szinte ormányszerűvé nő. Csak a hímnek van szarva, amely erősen gyűrűzött, enyhén hátrafelé hajlik és áttetsző borostyánszínű.

A tatárantilop társas lény, 30-40 állat alkot egy csordát. A vándorlás idején a csordák egyesülnek. Egy-egy nap alatt akár 100 kilométernél hosszabb vándorutat is meg tudnak tenni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 07. 13:38, szerda | Belföld

Vádat emeltek egy gyalogos ellen, akit gyalogátkelőhelyen ütöttek el

Halálos balesetet okozott egy piros lámpánál zebrára lépő gyalogos, vádat emeltek ellene.

2022. December 07. 13:34, szerda | Belföld

Advent - A Nébih összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás tudnivalóit

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás legfontosabb tudnivalóit - hívta fel a figyelmet a hatóság.

2022. December 07. 09:33, szerda | Belföld

Gulyás Gergely: a szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - az üzemanyagárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten.

2022. December 07. 09:09, szerda | Belföld

Annyira keménynek hitte magát, hogy belekötött a veszprémi kórház sorompójába

Garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki a veszprémi kórház bejáratánál lévő sorompóval került nézeteltérésbe.