Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Március 14. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

4 szuperolcsó diéta

4 szuperolcsó diéta

A többit költsd az új ruhatáradra!

Ha már eleged van abból, hogy csupa olyan fogyókúrás étrend jön veled szembe, amihez méregdrága alapanyagok szükségesek, netán csupa olyasmi, ami alig-alig kapható itthon, akkor ez a négy étrend biztosan tetszeni fog!

RIZSDIÉTA
Ami a legjobb benne: gyorsan és kíméletesen fogyaszt
Mennyi fogyást ígér? -2 kiló 3-4 nap alatt

Miért érdemes kipróbálnod? A rizs kímélő alapanyag, a megfáradt gyomor egyik legjobb pihentetője, a belek kiváló "kéményseprője", mellesleg néhány kilónak is búcsút inthetsz, ha ügyesen, kúraszerűen fogyasztod (ha teheted, barna rizst válassz). Alacsony glikémiás indexű szénhidrátféle, ezért fogyasztása a vércukor-háztartás szempontjából kedvező.

Mit ehetsz? A rizsdiéta alatt az étrend nem csak a rizsre korlátozódik, ízlés szerint például tönkölykenyér vagy kétszersült is kiegészítheti a menüt, illetve minden olyan zöldség és gyümölcs is jöhet, ami éppen terem vagy elérhető áron kerülhet a kosaradba a legközelebbi szupermarket zöldséges standjánál.A diéta amellett, hogy nem túl költséges, nem is nagyon bonyolult: reggelire jöhet egy-egy szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér vagy kétszersült, némi zöld vagy mate teával, netán gabonakávéval (ezekbe tehetsz egy kevés mézet), tízóraira és uzsonnára gyümölcs (leginkább alma, szőlő, ami szintén nem drága), ebédre és vacsorára pedig 3-4 evőkanál főtt rizs, amit tetszés szerint kombinálhatsz zöldségekkel, gyümölccsel is. A folyadékpótlás rendkívül fontos, legyen meg a napi 2-3 liter, és felejtsd el a kávét, az alkoholt! Hogy egyszerűsítsd a dolgod, akár 1-2 napra is lefőzheted már előre a szükséges rizsadagod!

Mi a hátránya? Az első napon talán még lelkesen fogyasztod a rizst, de a végére beleunhatsz. Ettől függetlenül, ha változatos zöldségekkel dobod fel, egész sokat ki lehet hozni ebből a fogyókúrából! Ezekre szükség is van, hiszen a rizsben nincs A-, B12-, C- és D-vitamin, amit mással kell bevinned!

Receptötlet
Ínyenc rizsdesszert két variációban

Elkészítési idő: 30-30 perc

Téli fahéjvarázs

  • 3-4 evőkanál rizs
  • 1 közepes alma
  • csipet fahéj

folyékony édesítő vagy egy kevés méz
Főzd meg a rizst, közben pedig hámozd meg az almát és távolítsd el a magházát. A megfőtt rizst aztán turmixold össze az almával, keverd hozzá az édesítőszert (vagy mézet) ízlés szerint, hintsd meg fahéjjal, és fogyaszd hidegen vagy melegen a nap bármely szakában.

Aszalt gyümölcsös álom

  • 3-4 evőkanál rizs
  • 50 g aszalt gyümölcs (szilva, barack, áfonya)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 cm vaníliarúd
  • kevés méz

A rizst két és félszeres mennyiségű vízzel tedd fel párolni, dobáld bele a felaprított aszalt gyümölcsöket, és jöhet hozzá a felhasított vanília is. Nem kell sok idő neki, 25 perc alatt puhára párolódik. Keverd bele a citrom reszelt héját, és ahogy fogyasztod, kevés mézzel le-lecsorgathatod a falatokat.

KRUMPLIDIÉTA
Ami a legjobb benne: isteni laktató kajákat készíthetsz akkor is, ha nem vagy egy főzőbajnok
Mennyi fogyást ígér? -2 kiló 5 nap alatt

Miért érdemes kipróbálnod?

Ha olyan fogyókúrát keresel, amit követve nem kell állandóan az üresen kongó pocakodról elterelni a figyelmet, akkor talán a krumplidiéta tetszeni fog! Akkor is a legjobb döntés, ha nem vagy kifejezetten konyhatündér alkat, hiszen a krumpliból a világ legegyszerűbb diétás fogásai készíthetők drága hozzávalók nélkül. A burgonya ráadásul laktat, hamar telítettségérzetet nyújt, mert kiváló rostforrás, de hozzájárul az egészséges emésztéshez is.

A legtöbb rostanyagot a héjában főtt vagy sült burgonya tartalmazza, ezt jó, ha ez alatt a diétás hét alatt szem előtt tartod! Az olajban sült változata akár két-háromszoros energiatartalommal is bírhat, ezeket felejtsd el az alakod érdekében! Kiváló B1- és B6-vitamin-, valamint folsavforrás, és sok benne a kálium, magnézium és a vas is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin segíti. A burgonyás fogások mellé csússzon le 2-3 liter folyadék mindennap!

Mit ehetsz? Végig öt étkezést tervezz: reggelire jöhet egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy kevés tehéntúróval/egy vékony szelet sajttal/mogyoróvajjal, paradicsommal, paprikával. Másik variációban egy kis müzli 10 dkg bogyós gyümölccsel, vagy joghurt ugyancsak gyümölccsel, netán zöldséggel. Tízóraira és uzsonnára a legjobb, ha egy kefirt vagy joghurtot dobsz be, de ha megelégszel egy nagyobb almával, grépfrúttal, naranccsal, két mandarinnal, az is jó választás! Az ebéd és a vacsora hangsúlyosabb: 20 deka krumpliból alkothatsz ezekhez, legyen az burgonyasaláta, krémleves, csőben sült krumpli, valamilyen zöldséges ragu, héjában sült vagy főtt krumpli.

Vacsorára jöhet egy kis adag saláta és a már felsorolt burgonyaételek közül valamelyik. Zöld fűszereket és fokhagymát korlátlanul használhatsz mindenhez, és az olívaolaj mellett dönts, ha zsiradékot keresel! Ne feledd, krumpliból is többfélét variálhatsz: a sárga, narancssárga vagy lila húsú burgonyafélék - különösen az édesburgonyák - olyan antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak, mint a karotinoidok vagy a flavonoidok!

Mi a hátránya? Ha elég kreatív vagy, még az egyhangúság sem ronthatja el a sikert!

KEFIRDIÉTA
A legjobb benne: nagyon jól felpörgeti az anyagcserédet
Mennyi fogyást ígér? -2-3 kiló 5-7 nap alatt

Miért érdemes kipróbálnod? A kefir az emésztésed barátja, különösen a probiotikus, kaukázusi típusú - ha ezt választod a diéta során, nem lesz nehéz dolgod a kilók elleni harcban! A kefir isteni találmány a fogyókúrázóknak, hiszen segít a bélrendszer salaktalanításában, felpörgeti az anyagcserét, ráadásul B2-, illetve B12-vitaminban is gazdag.

Mit ehetsz? Öt étkezésben kell gondolkodnod természetesen: a reggeli fix, mindig kell enned egy bögre kaukázusi kefirt, mellé egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret (egy kis vajat is kenhetsz rá) vagy 2-3 korpás kekszet, és ha jól esik, egy alma, narancs is simán belefér. A tízóraik és uzsonnák között megoszthatod a sorrendet, cserélhetsz is, ezekre juthat egy pohár kefir ugyancsak, vagy egy marék kesudió, mandula. Ha délelőtt inkább a magvakat fogyasztod, délután marad a kefir. Ebédre valamilyen zsírszegény szárnyas jöjjön salátával, mellé valamilyen kefires öntet, mártogatós, de ha nem ennél húst, valamilyen ízletes burgonyás fogást is készíthetsz, szintén kefirrel nyakon öntve. Ha azonban ebédre nem fogyasztasz állati fehérjét, uzsonnára csempéssz be az étrendbe egy kis csirke-/pulykafelvágottat sajttal, némi rozskenyérrel! A vacsora könnyebb: jöhet mindenféle zöldsaláta, húsban szegényebb napokon akár csirkés saláta is - természetesen kefirdresszinggel.

Mi a hátránya? Ha laktóz- vagy tejérzékeny vagy, felejtős!

Receptötlet
Kefires csirke
Elkészítési idő: 40 perc (és egy éjszakán át pácolni kell előtte)

  • 1 teljes csirkecomb
  • 1 pohár kaukázusi kefir
  • só, bors
  • olaj
  • 4 gerezd fokhagyma

Mosd meg, majd vágd ketté a csirkecombot. A kefirt keverd el sóval, borssal, pici olajjal és a reszelt fokhagymával. Ezzel a keverékkel alaposan kend be a húst, majd tedd sütőzacskóba. Mehet pácolódni egy éjszakára a hűtőbe. Másnap nagyjából 35-40 perc alatt süsd meg a sütőben 200 fokon, a sütőzacskóban szépen összeérnek az ízek, és így a husi sem fog kiszáradni! Salátával fogyaszd.

ALMADIÉTA
Ami a legjobb benne: ismered a mondást, miszerint mindennap egy alma az orvost távol tartja?

Mennyi fogyást ígér? -4-5 kiló 7-14 nap alatt

Vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az alma az agyra is jótékonyan hat, a veséd és a májad működését ugyancsak szabályozza.

Mit ehetünk?

Természetesen sok-sok különböző fajtájú, színű, lehetőleg vegyszermentes almát, minden elképzelhető formában! Az öt étkezés összeállításakor arra figyeljünk, hogy napi 3-4-szer legalább fogyasszunk egy-egy almát (lereszelve, felkockázva, levet készítve belőle, párolva, nyersen), és ebédre vagy vacsorára kerüljön a tányérra valamilyen állati fehérje (10 dkg csirke- vagy pulykamell, 15 dkg tengeri hal) némi számunkra kedves zöldség- vagy gyümölcskörettel (krumpli, zöldbab, cékla), és egy másik étkezés során egyél sajtot, tojást vagy túrót is!

A reggelt indíthatjuk zabpehellyel és zsírszegény joghurttal, mandulával, dióval vagy mazsolával megspékelve, de ha a klasszikus szendvicses vonalon mozgunk, akkor két szelet pirított rozskenyér/egy korpás kifli, két szelet sovány sajttal/margarinnal ugyancsak belefér, persze egy kis almával zárva a végén. A tízórai és az uzsonna lehet valamilyen korpás/zabkeksz/extrudált kenyér vagy egy marék olajos mag frissen préselt almalével (semmiképpen ne boltit vegyünk!), esetleg valamilyen almás gyümölcssalátával. Ha édesíteni kell valamit, csakis a méz jöjjön szóba, és ne fukarkodjunk a fahéjjal, ha szeretjük.

Mi a hátránya? A többi diétához képest tovább tart, de ha van ennyi időnk, próbáljuk ki 4-5 kiló fogyásért!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.