Városlista
2020. december 1, kedd - Elza

Hírek

2019. Október 09. 16:32, szerda | PR

3 ételtípus, amit bátran elkészíthetünk öntöttvas edényben

3 ételtípus, amit bátran elkészíthetünk öntöttvas edényben

Az indukciós főzőlapok és a modern főzőedények korában újra fénykorát éli az öntöttvas lábas és serpenyő. Ismét felfedezik maguknak az emberek azt, hogy mi mindent tud és miket készíthetnek el benne.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy már az 1200-as évek óta használunk öntöttvas edényeket, és bár az előállítási technológia sokat változott, ma is megbízható, jó minőségű és tartós edénynek számít, ezért érdemes beruházni egy-egy darabra. A beruházás pedig nem vagyonokat jelent, tízezer forint alatt már bőven találunk egy-egy praktikus darabot is.

Hogyan és mit főzzünk benne?

Nagynevű szakácsok is szívesen használnak öntöttvas edényeket, mert az előnyös főzési tulajdonságain túl növelik a főzési- és sütési ízélményt. Érdemes különböző méretű öntöttvas edényeket is beszerezni, attól függően, hogy mit és hány főre szeretnénk elkészíteni.

Az öntöttvas edény sokoldalúan használható, sokféle étel elkészítésére alkalmas. Isteni puhára és omlósra főnek és sülnek meg benne húsok, de egy serpenyőben akár még desszertet is készíthetünk. Ám fontos, hogy az első használat előtt mindig avassuk be az edényt. Azaz vízzel és mosogatószerrel mossuk át alaposan, öblítsük el és töröljük szárazra. Ezután mindenhol kenjük be egy kis olajjal, majd a tűzhelyen vagy a sütőben hevítsük fel. Ha már mindenhol füstöl az olaj, zárjuk el és hagyjuk kihűlni. Ezt a folyamatot, azaz beavatást érdemes többször is elvégezni, mielőtt ételt készítünk el benne.

Készítsünk steaket!

Az öntöttvas serpenyő vagy edény lassabban melegszik fel (akár 5-10 perc is lehet). Ezért steak sütésénél gondoljunk arra, hogy időben kezdjük el melegíteni a bordázott aljú öntöttvas serpenyőt, hiszen ahhoz, hogy a steaknek megfelelő kérget tudjunk készíteni, igen forrónak kell lennie a serpenyőnek.Tehát szerezzük be a hentestől a marha húst (bélszínt), amin körben van egy vékony, maximum 0,5 - 1 cm zsírréteg is, mert ez fogja megvédeni a húst a kiszáradástól. Hátszínből is finom lesz persze a steak.

Csak a sütés előtti pillanatokban sózzuk meg és szórjunk rá frissen őrölt borsot. Ezután mehet a forró serpenyőre a husi, majd minden oldalán megvárjuk, hogy kéreg képződjön (egy pici zsiradék mehet a serpenyőbe). Ha jól átsütve szeretjük, akkor kb. 4 percig hagyjuk a serpenyőben sülni oldalanként, mert utána a sütő veszi át a főszerepet. Tehát a már felmelegített sütőbe (230 fok) rakjuk át a húst a serpenyőben és további kb. 14 percig süssük benne. Utána érdemes a sütőből kivéve, de fóliával letakarva még egy kicsit pihentetni, de ne hagyjuk kihűlni!

Desszertet lábasban?

Minden olyan desszert, ami például pitesütő formában elkészíthető (például kerámia sütőtálban, tepsiben) azt bátran megcsinálhatjuk egy öntöttvas lábasban is. Így például egy igen egyszerű és gyümölcsös cobblert vagy morzsás sütit pillanatok alatt összedobhatunk benne, majd mehet az edény a sütőbe és sülhet a süti!

Lassú tűzön főzve-sütve

Egytálételeket és sült húsokat (nemcsak steaket) is bátran süthetünk-főzhetünk öntöttvas lábasban vagy kacsasütőben. Úgy készüljünk, hogy ezek hosszú órákig rotyoghatnak a lábasban, cserébe istenien megpuhul minden és összeérnek az ízek. Ilyen lehet akár egy barbecue oldalas is, vagy egy fűszeres karaj zöldségágyon.

Ázsiai ételeket is bátran pirítva főzhetünk egy öntöttvas wok edényben. Számtalan izgalmas tészta sülhet meg benne zöldségekkel, amelyek viszont gyorsan és autentikusan készülhetnek így el.

Ne féljünk az öntöttvas edényektől, mert kifejezetten újszerű és finom gasztronómiai élményben lesz részünk, ha ezekben kezdünk el finomságot sütni és főzni!

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 19:59, szerda | PR

Tippek és trükkök a professzionális nyomtatási eredményhez

Minőségi tonerek segítségével könnyebb home office-ból dolgozni

2020. November 25. 15:46, szerda | PR

Fertőtlenítő takarítás specialistája

Stabilizált ózonos vizet előállító berendezést, valamint egyéb elektromos fertőtlenítő eszközöket szereztek be -

2020. November 23. 18:08, hétfő | PR

Mire jók a fenőkövek?

Ha megtaláltuk a tökéletes kést, ami megkönnyíti a konyhai vagy a ház körüli munkát, már csak arra kell figyelnünk, hogy az mindig éles maradjon.

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.