Városlista
2019. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2019. Március 07. 13:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

22 hentes tanuló küzd a Szakma Kiváló Tanulója díjért

22 hentes tanuló küzd a Szakma Kiváló Tanulója díjért

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola ad otthont az 59. Húsipari Élelmiszerfeldolgozó Szakma Kiváló Tanulója Versenynek.

Az országos szintű megmérettetés március 6-án tartott ünnepi megnyitóján Bagdán Boglárka agrár-szakképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy ezek a versenyek nagyon sokat segítenek a szakma népszerűsítésében és abban is, hogy a felnövekvő generáció jobban megismerje a mezőgazdaságot és az agrár szakképzést.

– A munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodva az agrártárca folyamatosan csiszolja agrár-szakképzési programját. Nagyon fontos, hogy ráirányítsuk a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre és megerősítsük a szakképzést, biztosítsuk a gyakorlati tudás megszerzését, támogassuk a mezőgazdaság korszerűsítését – hangsúlyozta az államtitkár asszony.

Rózsa Pál, a félegyházi mezőgazdasági iskola igazgatója az ünnepélyes megnyitón pár szóban bemutatta a megjelent kísérő tanároknak és a versenyzőknek a helyszínt biztosító szakgimnáziumot. Beszédében elmondta, hogy az iskolában a termőföldtől az asztalig mottóra alapozva tanulják meg a diákok azokat a munkafolyamatokat, melynek során a nyers alapanyag fogyasztásra alkalmas termékké válik. Tangazdaságukban az állattartáshoz szükséges takarmány megtermelésével is foglalkoznak, melyeket saját állatállományuk folyamatos fenntartásához használnak fel. A felnevelt jószágok az iskola vágóhídján kerülnek feldolgozásra, utolsó láncszemként pedig bekapcsolódik az iskola mintaboltja is, ahol az elkészített termékeket értékesítik. A hústermékek mellett a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásában is egyre szebb eredményeket ér el az iskola évről-évre.

A megnyitó beszédeket követően Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke ismertette a verseny szabályait, majd a szóbeli feleletekkel és az írásbeli számadással vette kezdetét a megmérettetés.

Ma (március 7-én) a tanvágóhídon folytatták a diákok a versenyt, ahol a sertés feldolgozásában, a csontozásban és kolbász előállításban kellett bizonyítaniuk gyakorlati tudásukat szakmai zsűri előtt. A megmérettetésen tiszteletét tette Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke is.

Az ünnepélyes eredményhirdetés március 8-án 11:00 órakor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében lesz.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 20. 13:49, csütörtök | Helyi

Történelmi könyv a boszorkányokról

Az ünnepi könyvhét programsorozat részeként mutatták be június 18-án Miklya Luzsányi Mónika félegyházi írónő Az ecsedi boszorkány című könyvét.

2019. Június 20. 13:43, csütörtök | Helyi

Lovasviadallal és ökörsütéssel avatják a Kiskun Emlékhelyet Szankon

Pénteken 15 órától kezdődik a kétnapos program.

2019. Június 20. 13:24, csütörtök | Helyi

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

A Magyar Államkincstár megkezdi július 1-jén a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását

2019. Június 20. 11:43, csütörtök | Helyi

Parkmunkás munkakör

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. felvételt hirdet parkmunkás munkakörbe.