Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Március 07. 13:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

22 hentes tanuló küzd a Szakma Kiváló Tanulója díjért

22 hentes tanuló küzd a Szakma Kiváló Tanulója díjért

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola ad otthont az 59. Húsipari Élelmiszerfeldolgozó Szakma Kiváló Tanulója Versenynek.

Az országos szintű megmérettetés március 6-án tartott ünnepi megnyitóján Bagdán Boglárka agrár-szakképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy ezek a versenyek nagyon sokat segítenek a szakma népszerűsítésében és abban is, hogy a felnövekvő generáció jobban megismerje a mezőgazdaságot és az agrár szakképzést.

– A munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodva az agrártárca folyamatosan csiszolja agrár-szakképzési programját. Nagyon fontos, hogy ráirányítsuk a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre és megerősítsük a szakképzést, biztosítsuk a gyakorlati tudás megszerzését, támogassuk a mezőgazdaság korszerűsítését – hangsúlyozta az államtitkár asszony.

Rózsa Pál, a félegyházi mezőgazdasági iskola igazgatója az ünnepélyes megnyitón pár szóban bemutatta a megjelent kísérő tanároknak és a versenyzőknek a helyszínt biztosító szakgimnáziumot. Beszédében elmondta, hogy az iskolában a termőföldtől az asztalig mottóra alapozva tanulják meg a diákok azokat a munkafolyamatokat, melynek során a nyers alapanyag fogyasztásra alkalmas termékké válik. Tangazdaságukban az állattartáshoz szükséges takarmány megtermelésével is foglalkoznak, melyeket saját állatállományuk folyamatos fenntartásához használnak fel. A felnevelt jószágok az iskola vágóhídján kerülnek feldolgozásra, utolsó láncszemként pedig bekapcsolódik az iskola mintaboltja is, ahol az elkészített termékeket értékesítik. A hústermékek mellett a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásában is egyre szebb eredményeket ér el az iskola évről-évre.

A megnyitó beszédeket követően Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke ismertette a verseny szabályait, majd a szóbeli feleletekkel és az írásbeli számadással vette kezdetét a megmérettetés.

Ma (március 7-én) a tanvágóhídon folytatták a diákok a versenyt, ahol a sertés feldolgozásában, a csontozásban és kolbász előállításban kellett bizonyítaniuk gyakorlati tudásukat szakmai zsűri előtt. A megmérettetésen tiszteletét tette Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke is.

Az ünnepélyes eredményhirdetés március 8-án 11:00 órakor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében lesz.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.