Városlista
2021. április 16, péntek - Csongor

Hírek

2021. Február 22. 13:57, hétfő | Helyi
Forrás: Csányi József polgármester

2021- amikor Félegyháza hátrébb lép, de nem hátrál

2021-  amikor Félegyháza hátrébb lép, de nem hátrál

Kedves Félegyháziak!

Én azért lettem ennek a városnak a vezetője, mert tenni szerettem volna az itt élőkért. Jó döntésekkel, emberséggel és tisztességgel intézni a város dolgait. Tudtam és vállaltam azt is, hogy lesznek könnyebb és nehezebb idők. Most – túl annyi közösen megküzdött sikeren – az utóbbiban kell helyt állni.

A 2020-ban váratlanul kirobbant egészségügyi és gazdasági válság ellenére, rengeteg munka és áldozat árán Félegyháza talpon maradt. Az elmúlt egy év következményei miatt azonban több mint egymilliárd forint tűnt el a város kasszájából.

Más önkormányzatokhoz hasonlóan bennünket is érint az iparűzési adó megfelezése. Önök tudják rólam, hogy távol tartom magam a politikai csatározásoktól. E szavakat is úgy tekintsék kérem, mint az egykori cégvezetőből lett városvezető tapasztalatait: még ha az önkormányzatnak ettől nehezebb is a helyzete, a kieső forintok a félegyházi vállalkozóknál maradnak. És ez így van rendjén.

2021-ben két választásunk van: Homokba dugjuk a fejünket, leállítjuk a fejlesztéseket, elküldjük az önkormányzat minden tizedik munkavállalóját, vagy részt vállalunk a válságkezelés terhében, megmentjük a munkahelyeket, és azoknál a vállalkozóknál hagyjuk a pénzt, akik most a legnehezebb helyzetbe kerültek.

Én felelős városvezetőként, félegyháziként, csak egy döntést tudok hozni: az önkormányzat hátrébb lép egyet a saját alkalmazottai és a város vállalkozói javára. 2021-ben mind a 700 önkormányzati dolgozónak megőrizzük a munkahelyét és előző években megszokott és változatlan színvonalon fogjuk működtetni közterületeinket, intézményeinket, és minden szolgáltatást, aminek a fenntartása a mi feladatunk.
Ezt a várost valamennyi itt élő ember szorgos munkája viszi előre. Ha Félegyháza gazdasági élete fejlődik, akkor a város is fejlődik. Ennek a gyümölcsét élveztük az elmúlt években, amikor az önkormányzat és a vállalkozók szimbiózisban segítették, gyarapították egymást. Ezért nem bánom, hogy az iparűzési adó fele most a vállalkozásoknál marad. Tudom, sokan vannak bajban. Így kifejezetten kérem: akinek ez számottevő segítség, éljen a lehetőséggel! Mert ha ez az ára annak, hogy nekik jobban menjen, hogy talpra álljanak, akkor az önkormányzat felvállalja ezt az áldozatot. Lemondunk rövid távú előnyeinkről, hiszen mi hosszútávon számítunk ezekre a vállalkozásokra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy megáll az élet. Minden fillért mérlegelve, de folytatjuk a város fejlesztését. Természetesen tovább visszük a folyamatban lévő uniós projekteket. Így ebben az évben elindul és be is fejeződik például a Vasas pálya és környezetének teljes rendbetétele, és csaknem egymilliárd forint értékben egyéb pályázati elemek is megvalósulnak. Bizakodva tekintünk a jövőbe, ezért megépítjük a Csanyi úti Idősek Otthona mellett a város legújabb bölcsődéjét, és minél hamarabb szeretnénk pontot tenni a belvárosi parkolási gondokra, így a posta mögötti új parkoló bontási munkáit is megkezdjük.

Eközben nagyon komoly egyeztetéseket folytatunk a kiesett bevételeink kormányzati kompenzálásáról, és úgy gondoljuk, hogy ezeket jó eséllyel pótolni tudjuk évközben. Arra pedig ígéretet teszek, hogy minden egyes plusz forrásként érkező forintot a város fejlesztésére fordítunk. Addig is kész tervekkel állunk a rajtvonalnál.

Lelkes kollégáim már nagyon várják és dolgoznak, hogy újra programokat szervezhessenek Önöknek, a már megszokott színvonalon. De hogy ez mikortól lesz újra lehetséges, arra nem tudok, nem merek ígéretet tenni.

Egy biztos: Félegyháza kitart 2021-ben is. Nem hátrálunk. Megőrizzük a munkahelyeket, a béreket és ha lassabb ütemben de folytatjuk a fejlesztéseket. Munkatársaimmal együtt mindent megteszek azért, hogy a járvány elmúltával városunkba elsők között térhessen vissza az ÉLET és tudom, hogy ez közösen sikerülni is fog.

Ehhez kérem az Önök további bizalmát és segítségét.

Kérem, ha egyetértenek gondolataimmal osszák meg ezt a bejegyzést.

Tisztelettel:
Csányi József
polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 08:15, péntek | Helyi

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

2021. Április 15. 19:54, csütörtök | Helyi

Döntött a kormány: április 19. után is marad a kijárási tilalom és a kötelező maszkviselés

A teraszok reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva, ahol a vendégeknek nem kell maszkot viselniük.

2021. Április 15. 19:44, csütörtök | Helyi

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt riaszt a kibervédelmi intézet

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt adott ki riasztást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

2021. Április 14. 17:17, szerda | Helyi

Orbán: 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a teraszok

Az újraindítás következő lépcsőfokaként ha a beoltottak száma eléri 3,5 milliót, kinyithatnak a teraszok - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.