Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Február 23. 19:28, kedd | Helyi
Forrás: Kollár László frakcióvezető

A Veled a Városunkért Egyesület közleménye a 2021-es évi költségvetéssel kapcsolatban

A Veled a Városunkért Egyesület közleménye a 2021-es évi költségvetéssel kapcsolatban

Kedves Félegyháziak!

Február 22-én, hétfőn kaptuk kézhez Kiskunfélegyháza város 2021-es évre vonatkozó költségvetési rendeletének előterjesztését. A számok és elképzelések véleményezésére egy napunk maradt, a szokásos február 15-i határnap eltelte után egy héttel. Lássuk a részleteket.

Néhány bőségesebb költségvetésű év után a 2021-es esztendőben városunk a kormányzati elvonások miatt újból megszorítások elé néz. Szó sincs persze olyan pénzügyi nehézségekről, mint a 2009 – 2011 közötti időszakban voltak, nem kell félni a számlavezető intézet beavatkozásaitól vagy kényszerű hitelfelvételektől. A városban működő cégeknek hála, maradt annyi bevételünk, hogy a költségvetés stabilan áll, hitelekre, elbocsátásokra még nincs szükség. Szögezzük le, ez a stabilitás nem Magyarország kormányán múlt... Lássuk a számokat, mi okozta a megtorpanást a korábbi folyamatos fejlesztésekhez képest? A tények a következők: kormányzati döntésre már 2020. második félévében elvonták a gépjárműadó bevételek ezen időszakra eső tételeit, ez évtől pedig ebből az adónemből nem keletkezik bevétele a városnak. Számszakilag ez 105 millió Ft elvonást jelent.

Az iparűzési adó 1% feletti részének mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára „kedvezménynek” tűnő változása jelentős, összegszerűen 668 milliós csökkenése a legnagyobb bevételkiesést jelenti az önkormányzat számára. Bármennyire nem szeretnénk az önkormányzat költségvetését érintően politizálni, akkor sem lehet elmenni a tények mellett és nem szóvá tenni az álságos hátsó szándékokat. A támogatásnak álcázott megvonás hatása pont nem azoknál az ágazatoknál fog lecsapódni, ahol a legnagyobb szükség lenne a támogatásra, nevezetesen a vendéglátás vagy a turisztika, hiszen a HIPA forgalom után fizetendő, így ahol nem volt forgalom 2020-ban, ott a megtakarítás nem realizálható. Viszont akár a gazdaságvédelmi terv által megállapított központi forrásokból vagy az Európai Unió által nyújtott 1100 milliárdból az átlag vendéglős csak véletlenül juthat hozzá a neki szánt támogatáshoz.

Ellenben az önkormányzatoknál országosan oly mértékű bevételkiesést eredményez az elvonás, ami a működőképesség határára sodorja őket, ezzel veszélyeztetve alapvető szolgáltatásokat, amelyek kötelező önkormányzati feladatok. Ezek között a járvány kezelésében oly fontos körzeti orvosi alapszolgáltatás működőképességét is kockáztatva. Kiskunfélegyházán a sarc következménye a beruházások esetében a leglátványosabb, hiszen a felhalmozási célú kiadásokban a visszaesés mértéke 67%-os.

A város költségvetésének keretszámai annyira azért stabilak és arra elegendőek, hogy az alkalmazásában álló 700 munkavállaló munkahelye nem került veszélybe. Átcsoportosításokkal, kiigazításokkal tud működni az önkormányzat. Nem állnak le a fejlesztések sem, hiszen a lecsengő EU támogatási ciklus végére még megvalósulhat többek között a Móraváros bölcsődeépítése és a roma felzárkóztatási programban a Vasas-pálya átépítése. Az intézmények működését is biztosítani tudjuk, viszont felújításra már jóval kevesebb jut, mint amennyire szükség lenne. Ezen a területen amúgy is jogos kritika érheti a városvezetést, gondoljunk a nemrégen felújított egykori nőtlen tiszti szálló homlokzatának romlására, az elhanyagolt lakásállományra vagy a városháza épülettömbje tetejének leromlott állapotára. Sokkal komolyabb tervezett felújításra és komolyabb fenntartásra lenne szükség. Inkább ide kell forrást biztosítani, mint a presztizsberuházásokra.

Sajnos a városvezetés továbbra sem tett le a volt polgárvédelmi bázis elbontásáról, amelynek kivitelezése az adottságai miatt horrorisztikusan drága, a parkolókialakítás pedig csak ráadás erre a gigantikus tételre. Véleményünk szerint ennek a munkának nem ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben kell megvalósulnia, különösen nem akkor, amikor komplett ágazatok szereplői maradnak bevétel nélkül, amikor a város bevételei drasztikusan csökkennek, bizonytalanná válnak.

E helyett sokkal inkább van itt az ideje az összefogásnak. A közelmúltban erre tettünk kezdeményezést a város érintett gazdasági szereplői felé, a HIPA „kedvezmény” megfizetésére kérve őket. Ebben egyesületünk vállalkozó tagjai példát mutatnak és be fogják fizetni a HIPA második százalékát. Ezúton javasoljuk azt is, hogy az ily módon befolyt többletet fordítsa a város – a helyiségbérleti díj elengedésen túl, a bevételkiesés arányában – a helyi vendéglátó- és turisztikai ágazat szereplőinek megsegítésére.

Egy kölcsönösen egymást meghallgató és a különböző álláspontokat átgondoló kommunikációra van szükség településünkön az egyoldalú, egyszemélyes döntések helyett. Ha minden oldal érdeke, észrevétele figyelembe kerül, akkor a lakosság java része képviselve lesz, meghallgatásra talál. Mi ezért dolgozunk.

A Veled a Városunkért Egyesület frakciója nevében:

Kollár László
frakcióvezető

Fotó: Félegyházi Közlöny

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).