Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

2020-ra vége a hasztalan szemétkedésnek

2020-ra vége a hasztalan szemétkedésnek

Három naposra bővül idén a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció, amely csatlakozik az Európai Bizottság „Tisztítsuk meg Európát projektjéhez – jelentette be Illés Zoltán kedden. A környezetügyért felelős államtitkár elmondta, a kormány célja, hogy 2020-ig a lakossági szemét 10 százaléka kerüljön lerakókba, a többit pedig nyersanyagként hasznosítsák újra.

Negyedszer várja az önkénteseket a TeSzedd! akció, amelyet idén május 9-11. között rendeznek meg. A program idén csatlakozik a Tisztítsuk meg Európát! nevű uniós kezdeményezéshez, a nemzetközi szervezőbizottságában pedig Magyarország is részt vesz – közölte Illés Zoltán kedden Budapesten. Az államtitkár az eseményen felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a lakossági hulladék mintegy 70 százalékát helyezik el most a lerakókban. Ez azt jelenti, hogy évente 120-150 milliárd forintnyi szemét megy veszendőbe, mert nem hasznosítják újra.

„Azt kell elérnünk, hogy ne érje meg eldobni a szemetet és ehhez szükség van gazdasági ösztönzőre is” - mondta Illés. Hozzátette, jelenleg 6-8 olyan beruházás zajlik az országban, amely az utóválogatásról fog gondoskodni. 2020-ig pedig el fogják érni, hogy a lakossági szemét 10 százalékát rakják le, és a többit nyersanyagként hasznosítsák újra. Ezzel egyúttal eleget teszünk az uniós vállalásnak is. Itt egyrészt az anyagából történő újrahasznosítást preferálják, másrészt azt a maradékot, ami még hőértékkel bír a már meglévő erőművek hasznosítják majd.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az idei kibővített program a fiatalokra fókuszál. Ezt szolgálja az is, hogy az érettségizők beleszámolhatják azt a közösségi szolgálatuk teljesítésébe. Az OHÜ március 5-től várja azok jelentkezését, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének és csoportot regisztrálnának. Áprilistól már egyénileg is lehet majd jelentkezni a kijelölt pontokhoz. Vámosi közölte, a megadott helyszínekre érkezők védőkesztyűket és zsákokat kapnak, az összegyűjtött hulladékot pedig igyekeznek mielőbb elszállítani. A szervezet minderre ebben az évben 100 millió forintot fordít.

Állami sittből épülnének a sztrádák

Illés Zoltán beszélt arról a rendelettervezetről is, miszerint az építési törmelék újrahasznosításán is gondolkodnak. Erre a célra egy állami céget hoznának létre, ami a termékdíjból fizetne a bontási törmelék minden kilogrammja után 1 forintot. Létrehoznának egy telephelyet is, amely ezt a hulladékot feldolgozná, az autópálya- és dűlőútépítőknek pedig kötelező lenne megvenniük 6 forintért. Az államtitkár szerint ez az intézkedés ösztönözni fogja a sitt összegyűjtését és újrahasznosítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár