Városlista
2020. augusztus 14, péntek - Marcell

Hírek

2019. Szeptember 03. 07:51, kedd | Helyi
Forrás: Rosta Ferenc

A félegyháziak futása és a szürke macska esete Feltre-ben

A félegyháziak futása és a szürke macska esete Feltre-ben

A Móra Ferenc Gimnázium 6 évfolyamos diákjai meghívást kaptak Feltre nemzetközi sporteseményére a Giro Della Mura-ra.

Több, mint két évtizede már, hogy félegyházi futók felfigyeltek egy észak-olasz történelmi kisváros, Feltre nagy nemzetközi sporteseményére a „GIRO DELLE MURA”, azaz „Falkörüli futásra”, melynek lényege, hogy olaszok és külföldiek, amatőrök és profik, fiatalok és öregek, futni szerető emberek az óváros várfala körül róják a köröket. Mára már olyan nagyszabásúra nőtte ki magát, hogy két este kell indítani a résztvevőket, akik a világ minden tájáról érkeznek. Rendszeres résztvevői a rendezvénynek Kiskunfélegyháza polgárai, eleinte a tűzoltók, majd napjainkban a fiatalok vették át a stafétát.

A Móra Ferenc Gimnázium 6 évfolyamos diákjai rendszeresen meghívást kapnak az eseményre, minden év augusztusának utolsó hétvégéjére. Augusztus 30-31-én „vendégjátékosokkal” kiegészülve alkották azt a csapatot, akik idén részt vettek ezen a nemzetközi rendezvényen.

A három leány – Gecse Brigitta, Németh Anna és Német Emese 8. E, illetve a három fiú – Szekeres Norbert 7. E, valamint két „Józsefes” diák Szabó Gábor 8. a és Szabó Zalán 6. a összetételű csapat a 13 olasz együttes közül az 5. helyet szerezte meg. S ami még figyelemfelkeltő volt, az Szabó Gábor egyéni 3. helyezése a fiúk között. Gratulálunk a kiváló teljesítményekhez! Az 1600 méteres távolság nem tűnik túl hosszúnak, de aki ismeri Feltre város domborzati viszonyait, az bizony kétszer is meggondolja, hogy elinduljon e ezen a kihíváson.

A felnőtteknél 10 km-es távon további két félegyházi részvevőért szurkolhattunk, Szabó Gáborért és Abonyi Péter testnevelő tanárért. Mindketten becsülettel helytállva öregbítették városunk jó hírét és szereztek életre szóló élményeket. Bizony megható volt, hogy Szabó Gábor ex tűzoltó 22 éve futott először, most két fiával indult a versenyen.

Lényegében a Móra Ferenc Gimnázium női labdarúgó csapata által elindított és kiépített kapcsolat vezetett a testvérvárosi aláíráshoz 2005 őszén. Mára a legszínesebb és legsokoldalúbb baráti szálak kötik össze a két települést.

A „hivatalos” kapcsolatot erősítendő volt az a koszorúzás, mellyel a „félegyházi delegáció” fejet hajtott a legendás plébános DON LORIS sírjánál, aki felülmúlhatatlan érdemeket szerzett a kapcsolatok építésében, s aki emiatt kiérdemelte „KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS TISZTELETBELI POLGÁRA” kitüntető címet.

Ugyancsak megható esemény volt a feltre-i temető magyar parcellájánál tett látogatás, ahol az I. világháborúban elesett magyar katonáink emlékét őrzik – példásan – olasz barátaink.

A legmegdöbbentőbb azonban az a látvány volt, amely a hegyek között várt ránk. A tavaly októberi óriási vihar hegyoldalakat tarolt le. A földön fekvő halott fenyők tízezrei szívszorító látványt nyújtottak.

Feltre város polgármestere bokros teendői és „saját futása” között is tudott egy rövid, de annál szívélyesebb beszélgetést szánni a félegyháziakra. Paolo Perenzin polgármester úr ígéretet tett arra, hogy a jövő évben ellátogat városunkba. Úgy legyen.

És akkor a szürke macska… Szállodánk előterében – némi meglepetésünkre – a bőr kanapén terpeszkedett egy kissé túltáplált, hatalmas szürke kandúr, „aki” némi lenézéssel, de nem zavartatva magát konstatálta jelenlétünket, mintegy tanújelét adva az olaszok híres macskaszeretetének.

Rosta Ferenc

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 10:13, péntek | Helyi

Megújul a petőfiszállási Polgármesteri Hivatal

Petőfiszállás Község Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a 2020. augusztus 14-én megrendezésre kerülő felújított Polgármesteri Hivatal átadási ünnepségére!

2020. Augusztus 13. 14:08, csütörtök | Helyi

Egy is SOK(K)!

Az elmúlt napokban több halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében. A hasonló tragédiák elkerülési lehetőségeire hívja fel a rendőrség a lakosság figyelmét.

2020. Augusztus 13. 09:32, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Augusztus 13. 09:16, csütörtök | Helyi

Új fegyver jöhet a gyorshajtók ellen

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése.