Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Július 23. 11:32, kedd | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Temesvári Benedek atya aranymisét tartott Pálosszentkúton

Temesvári Benedek atya  aranymisét tartott Pálosszentkúton

Temesvári Károly Benedek atya építőipari szakközép iskolában érettségizett, majd papi szemináriumban folytatta tanulmányait.

A kommunista keresztényüldőző rendszerben csak titokban léphetett be az egyetlen magyar alapítású szerzetes rendbe a Magyar Pálos rendbe. A Pálos rendet a Rákosi rendszer betiltotta és keményen üldözte szerzetesek bebörtönzésével, agyonverésével, kivégzésével. Ekkoriban üldözték el a pálos szerzeteseket Pálosszentkútról is és koholt vádakkal kivégezték Vezér Ferenc pálos szerzetest is. Benedek atyát 1969-ben szentelte pappá Dr. Udvardy József püspök úr. Számos településen teljesített papi szolgálatot és titokban gyakorolhatta szerzetesi hivatását. Legtöbb szolgálati helyén a lelki szolgálat mellett rossz állapotban levő templomokat, parókiákat újíttatott fel, melyben hasznát vette korábbi építőipari tanulmányainak is. A templomfelújításokkal és a fiatalok lelki nevelésével kockáztatta, hogy az egyházüldöző kommunista állam megtorlást alkalmazhat vele szemben.

1989-es rendszerváltás után hivatalosan is újra indulhatott a Pálos Rend. 1991-ben térhettek vissza a pálos szerzetesek Pálosszentkútra. Ekkor kezdte meg papi, szerzetesi és rendházfőnöki szolgálatát Benedek atya Pálosszentkút kegyhelyen és Petőfiszálláson. 2003-ig volt településünk plébánosa. A lelki szolgálata mellett számos felújítási munkát megszervezett a kegyhelyünkön valamint kápolnát rendeztetett be a falunk belterületén.

2019 július 14-én aranymisét tartott Pálosszentkúton pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából. A Jó Isten tartsa meg még sokáig erőben, egészségben, papi és szerzetesi hivatásában Benedek atyát!

(Forrás: petofiszallas.hu)

Címkék: Benedek atya

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.