Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 17. 13:51, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

2015-re itt az új orosz szupertank

2015-re itt az új orosz szupertank

Oroszország 2013-ra kifejleszti új, Armata típusú harckocsijának első mintapéldányát, két évre rá megkezdődik a sorozatgyártás és hadrendbe állítás – írta pénteken az orosz sajtó.

A szverdlovszki Oblasztnaja Gazeta című lap szerint Anatolij Szergyukov védelmi miniszter és Oleg Szijenko, a harckocsit fejlesztő Uralvagonzavod vállalat vezérigazgatója tájékoztatta minderről Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.

Az újság úgy tudja, hogy az új tankok megjelenéséig a védelmi tárca folytatja a rendelkezésre álló páncélosok mélyreható korszerűsítését. Szijenko elmondta, hogy vállalata jelenleg katonai szakértők bevonásával teszteli az új harckocsi hajtóműveit és legfontosabb részegységeit, de más részleteket nem árult el róla.

Az orosz védelmi minisztérium és az említett vállalat korábban hatmilliárd rubeles megállapodást írta alá 170 darab T–72-es típusú tank korszerűsítéséről; ezek a munkálatok jelenleg is folynak a vállalat omszki telepén.

A lap az Armata fejlesztéséről szóló hírből arra következtet, hogy a védelmi minisztérium gyakorlatilag lemondott a T–90-es tankok megvásárlásáról, amelyeket korábban többször bírált Nyikolaj Makarov vezérkari főnök és Alekszandr Posztnyikov, aki a szárazföldi csapatokat irányítja.

Tavaly áprilisban a védelmi tárca egyik illetékese már beharangozta, hogy 2015-től az orosz hadseregben hadrendbe állítanak egy újfajta harckocsit. Annyit árult el róla, hogy az új tanknak merőben új taktikai–műszaki adottságai lesznek, elődeihez képest más lesz benne a harckocsizók elhelyezése és a lőszeradagolás is. Az Armata lőszeradagolójában 32, különféle rendeltetésű lövedék lesz majd, és haladás közben is tud majd tüzelni – mondta a védelmi illetékes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.