Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2016. Július 07. 12:15, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

200 ezer forint is lehet az ingyenes szülés

200 ezer forint is lehet az ingyenes szülés

Szülés esetén szinte már elvárt a hálapénz, melyet kérdés nélkül fizetnek is az anyukák abban reménykedve, hogy a nagy pillanatkor minden a lehető legjobban zajlik majd.

De mennyibe is kerül jelenleg egy "ingyenes" szülés?

A zsebbe dugott tízezreseknek olyan komoly, és mélyen gyökerező tradíciója van Magyarországon, hogy annak "illemtanát" már írásba is foglalták. A beavatkozás sikeréért a szakorvosnak, majd a kórházban tartózkodás ideje alatt az ápolóknak jattolunk, hogy a lehetőségekhez képest emberséges körülményeket remélhessünk, így pedig máris súlyos tízezreket fizettünk azért az egészségügyi ellátásért, amit adónkból amúgy is finanszíroztunk. Saját egészségünknél talán még fontosabb szeretteinké, nem is beszélve gyermekünkről. Az ő egészsége, biztonsága minden pénzt megér, ezért a legtöbb kismama komoly összegeket is kifizetne azért, hogy a nagy pillanatban minden a lehető legjobban alakuljon. Szüléskor jattolni már szinte kötelező: nem csak a tehetősebb réteg hagy ott súlyos összegeket az orvosnál, de a rászorulók is kispórolják valahogy ezt a pénzt - mondta egy vidéken dolgozó, neve elhallgatását kérő védőnő a HáziPatika.com kérdésére.

Így áll össze a tarifa
Az állami rendszerben mind a terhességgondozás, mind pedig a szülés OEP-támogatott. Az anyukának el kell döntenie, hogy rábízza-e magát az ügyeletes orvosra, vagy pedig szeretne felfogadni egyet, aki folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat, és rendelkezésére áll bármilyen esetben. Míg az előbbinél nem szükséges borítékban kifejezni a "hálánkat", az utóbbi esetében ez gyakorlatilag elvárt, hiszen az összeggel a szakember figyelmét vásároljuk meg. Hogy ez az extra törődés mennyibe kerül, azt számos tényező befolyásolhatja.

Az általános havi vizitdíj tízszeresében szokták meghatározni egy szülés díját - mondta el a védőnő. Ez egy nagyjából 50-150 ezer forintig terjed attól függően, hogy ki az orvos, hol van a kórház, az milyen felszereltségű, vagy hogy átlagban mennyit hagy ott a többi kismama. Legtöbbször az orvos határozza meg a tarifát, aki ha nem is mondja ki kerek-perec, hogy mennyit vár egy szülésért, de a páciensek mindig a meghatározott összeget adják neki.

Tovább emelheti a díjat, ha az anyuka előre eldönti, hogy császárral szeretné világra hozni a gyermekét. Elvileg a császármetszést csak indokolt esetben hajtja végre az orvos, ezt bármiféle kényelmi, vagy "esztétikai" okból előre kérni szabályellenes. A védőnő szerint ugyanakkor vannak olyan klinikák, ahol ezt le lehet beszélni, a papíron ugyanis könnyen ki lehet magyarázni, hogy miért volt szükség a sebészeti beavatkozásra.

Nagy divatját éli a védőnő szerint az, hogy a párok szülésznőket fogadnak a gyermek világrajöveteléhez. Ha nem lépnek fel komplikációk, a vajúdás 6-8 óráját az anyuka úgyis a szülésznővel tölti, az orvos legtöbbször csak a végén, a kitolási szakaszban, vagy gátvarráskor jön be. Ha valaki nem ragaszkodik ilyenkor sem az orvos jelenlétéhez, választhat szülésznőt is, akik jóval olcsóbban, 30-40 ezer forintos díjért is elvállalják a kicsi világra segítését.

Régiónként jelentős különbségek vannak a szülés mellett a terhességgondozás díjaiban is. Utóbbit a legtöbben már magánrendelőkben végzik el, amely alkalmanként egy néhány tízezres kisvárosban 8-10 ezer forint között megúszható, Szegeden és az ahhoz hasonló nagyságú településen már 20-25 ezer forint, míg a fővárosi klinikákon ennél is magasabbra rúghat ez az összeg. A két legfontosabb ultrahangvizsgálatot a 12. és a 20. héten végzik el, amelynek kiterjesztett változatait (kombinált, illetve integrált vizsgálatok) a nagyvárosok magánintézményeiben végzik el, nagyjából 38-45 ezer forint közötti összegért. Ha a legtöbb ajánlott vizsgálatot egy átlagáron dolgozó, hazai magánintézményben végez el a kismama, a szülésig 200 ezer forintot is kifizethet - számolt a védőnő. Ebben ráadásul még nincsenek is benne az olyan extra szolgáltatások, mint a 4D ultrahang, esetleg saját szoba a szülészeten, melyek további tízezrekkel növelhetik az összeget.

A téma kapcsán a HáziPatika.com is elkészítette saját felmérését, amelynek eredményeit kielemezve úgy tűnik, a többség azért nem szívesen ad plusz pénzt a kezelésért. Az állami intézményt látogató válaszadók 81%-a nem fizetett paraszolvenciát a kezeléskor, tehát elmondható, hogy minden ötödik beteg az orvos zsebébe csúsztat egy borítékot. Azok körében, akik fizettek, az átlagos éves költés 34 ezer forint volt a kutatásunk szerint. A magánrendelést látogatók körében évi átlagos 51 ezer forint volt a kezelések költsége.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 11. 15:05, csütörtök | Helyi

Forgalmirend-változások augusztus 14-20 között

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy az augusztus 14-20 között az alábbi forgalmirend-változásokra számíthatnak:

2022. Augusztus 11. 14:57, csütörtök | Helyi

Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

2022. Augusztus 11. 08:53, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2022. Augusztus 10. 23:31, szerda | Helyi

Európa-bajnoki indulást ért a triatlonosok jó Európa Kupa szereplése

Az elmúlt hétvégi pécsi Országos Ranglista Versennyel véget ért a triatlonosok nyári ranglista versenyszezonja.