Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. December 31. 17:00, csütörtök | Helyi
Forrás: F. Adrienn

198 éve született lánglelkű költőnk

198 éve született lánglelkű költőnk

Ma (december 31-én) Petőfi Sándor születésének 198. évfordulója tiszteletére rendhagyó megemlékezést tartottak városunkban.

Petőfi Sándor 1823. január 1-jén született Kiskőrösön, Petrovics István és Hrúz Mária gyermekeként. Kiskunfélegyházára 1824-ben költöztek.

A forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul. Ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították.

Az esős délelőttön tartott ünnepélyes megemlékezésen Görög Anita oktatási- és közművelődési referens köszöntötte a megjelenteket:

- Minden évben eljövünk ide a Petőfi Sándor Emlékházhoz azért, hogy a magyar irodalom és Félegyháza költőjének emléke előtt tisztelettel adózzunk.
Évről-évre osztozunk itt abban a felemelő érzésben, hogy Petőfi lelke, szelleme itt született meg, gyermek- és ifjúkori élményei mindvégig meghatározói voltak költészetének.
Sajnos ebben az évben a járványügyi helyzet miatt a már megszokott irodalmi délelőtt ugyanúgy elmarad, mint a szilveszteri jeles sportrendezvény, de a megemlékezés virágait el tudjuk helyezni idén is az emléktáblánál
– mondta beszédében Görög Anita.

A rövid ünnepség zárásaként városvezetésünk, a civil szervezetek, a Petőfi nevét viselő intézmények és a pártok képviselői főhajtás mellett elhelyezték tiszteletük koszorúit az Emlékház falán.

(Képek: Fábián Adrienn)

Címkék: Petőfi Sándor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.