Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Október 24. 10:18, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

1956-ban Budapest az ország szíveként dobbant meg a síri csöndben…

1956-ban Budapest az ország szíveként dobbant meg a síri csöndben…

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére emlékművet avattak a Hősök parkjában, melynek ünnepélyes átadására az október 23-ai ünnepség keretei között került sor.

"Amikor felelevenítjük magunkban az 56-os eseményeket, legtöbbször nem Kiskunfélegyháza jut eszünkbe róla. A műegyetem diákjai, a rádió ostroma, sortűz, pesti srácok a Covin közben. Az emlékezetünkben élő heroikus események jelentős része a fővárosban zajlott. 1956-ban Budapest az ország szíveként dobbant meg a síri csöndben. Úgy, hogy azt mindenki hallotta. Majd újra megdobbant és verni kezdett. Egyre hevesebben, lüktetve pumpálta a reményt az ország ereiben. Felkeltette Magyarország testét az alélt kábulatból, a végtelennek tűnő lidércnyomásból, amelybe a szovjet hatalom és az őket kiszolgáló hitvány kollaboránsok döntötték az országot. Városunkban felismerték a történtek jelentőségét. Megértették, hogy eljött az idő, amikor cselekedni kell." – fogalmazott polgármesterünk az ünnepély nyitányaként.

Csányi József polgármester köszöntőjét követően Lezsák Sándor a körzet országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke osztotta meg emlékező gondolatait a népes számban megjelent városlakókkal.

„Akkor rövid ideig noha, de egységes volt a nemzet, és egységes volt Európa valamennyi népe ennek a szabadságharcát vívó nemzetnek a csodálatában. 1956 ráébresztette Európa népeit, térségünk együtt élő népeit arra, hogy közös a sorsunk, s ebben a közös sorsban kell megtalálnunk a közös cselekvés lehetőségét akkor is, ha a nagyobb hatalmak ezt sokféle módon gátolják" - fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

A tartalmas emlékező beszédeket követően Hajagos Gyula esperes plébános felszentelte és Hatvani Zsófia református lelkész megáldotta városunk új emlékművét.

Az ünnepi eseményt Fekete Zoltán, a Móra Ferenc Gimnázium tanára, a Móra Ferenc Gimnázium Mozgásszínháza és a Constantinum Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Színjátszó csoportja színesítette csodálatos előadásával, mely szívbemarkoló jeleneteivel és mély igazságokat rejtő tartalmával elvarázsolta az ünnepségen megjelenteket.

Az előadást követően városunk elöljárói, a pártok és egyesületek, szervezetek elhelyezték tiszteletük koszorúit és mécseseit az emlékműnél.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.