Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 16. 08:48, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

15 éves fennállását ünnepelte a Félegyházi Táncszínház

15 éves fennállását ünnepelte a Félegyházi Táncszínház

E jeles ünnep alkalmából az egyesület október 12-én jubileumi gálaműsort tartott a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében.

Az esten Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatóasszonya, valamint Csányi József polgármester, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a népes számban megjelent közönséget. Ezt követően dr. Horváth-Rekedt Gréta adta elő Wass Albert: Üzenet haza című versét. A vérpezsdítő táncokkal és fülbemászó dallamokkal tarkított műsorban közreműködtek a Padkaporos Táncegyüttes Pity-Pang csoportja, a szegedi Délikert Táncegyüttes, a Félegyházi Táncszínház tánckara és szólistái. A produkciót Papp Nóra és Kátai Tibor rendezte és koreografálta.

A Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület 2004. október 12-én alakult és azóta is városunk lakosságának szolgálatában áll színvonalas alkotó és előadóművészi tevékenységével, kulturális jellegű rendezvények szervezésével. Az egyesület célja, hogy felkutassa a kiskunfélegyházi fiatal alkotó tehetségeket és biztosítsa számukra a fejlődést és lehetőséget adjon a közönség előtti szereplésre. Az egyesület tagjai maguk is valamilyen művészeti ág vezetői, vagy a közművelődésben tevékenykednek és legfőbb céljuknak azt tekintik, hogy Kiskunfélegyházán minél színvonalasabb kulturális élet folyjon.
- A Táncszínház egy olyan szövetség, amelyben jelen vannak a helyi és kistérségi zenészek, képzőművészek, színészek, táncosok. Mindegyikünk életében fontos szerepet tölt be az, hogy állandóan megújulva széppel, értékessel örvendeztessük meg az embereket – vallják az egyesület tagjai, akik megalakulásuk óta számos rockoperát, táncátékot és színművet dolgoztak fel.

Még a megalakulás évében bemutatták az "István, a király" című rockoperát, majd a következő évben "A költő visszatér" című rockoperát és a "Kalevala" című színművet adták elő. 2006-ban ismét nagy előadást szerveztek és megrendezésre került a "Nimród Vére" c. táncjáték, melynek helyszíne a volt Bem József Laktanya alakuló tere volt. Az egyesület Itt dolgozott együtt először határainkon túl élő magyar táncosokkal, akik Nagykikindáról érkeztek. Az Egység Művelődési Egyesület Sirülő Néptáncegyüttesét Kátai Tibor néptánctanár vezette. A darab a Kormorán együttes zenei anyagára épült.

2007-ben "A víz szalad, a kő marad" című előadást rendeztük meg a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében. Zenéje a Transylmánia együttes hanganyagára épült, amely hasonló gondolatokkal foglalkozik, mint a híres Kormorán együttes.

2008. áprilisában egy koncertet szerveztek, melyen a Kormorán együttes lépett fel. Helyszíne a kiskunfélegyházi ARÉNA Sportcsarnok volt. A koncertet megelőzően az egyesület bemutatta a "Víz szalad, a kő marad" című táncjátékát. 2008. májusában Petőfiszállásra, Pálosszentkútra szerveztek egy nagyszabású előadást a Felvidéki Rockszínházzal együtt, melynek címe a "Napba öltözött leány", Koltay Gergely rockoperája volt. Ugyanebben az évben augusztus 20-án Tiszakécskén a Kécske Táncegyüttessel együtt adták elő a "Nimród Vére" című történelmi táncjátékot.

A Táncszínház Felvidékre Búcsra is meghívást kapott, ahol "A víz szalad, a kő marad" című darabot tudták ismét bemutatni, de színvonalas előadásukat ezúttal a határon túl is megcsodálhatták az érdeklődők.

(Képek: Patyi Zoltán - Móra Ferenc Művelődési Központ)

(Információ: Félegyházi Táncszínház honlapja)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.