Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2019. Július 23. 09:32, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

140 éve született Móra Ferenc

140 éve született Móra Ferenc

Városunk szülöttére, a 140 éve született és 85 éve elhunyt íróra, muzeológusra, tudósra emlékeztünk július 19-én.

Kiskunfélegyháza város önkormányzata a 2019-es évet Móra Emlékévnek nyilvánította és az egész éves rendezvénysorozat részeként ezúttal az író születésnapján a Móra téri szobrának megkoszorúzását követően a szülőházánál gyűltek össze az emlékezők, ahol műveiből olvastak fel és emléktáblát avattak az író Magyar Örökség díjának tiszteletére.

Az avató ünnepségen Balla László az alábbiakat mondta:
– Félegyháza minden korban jeleskedett nagy szülöttének, Móra Ferenc kultuszának ápolásában. Ez a mai nappal új szintre lépett, amikor felavatjuk azt az emlékeztető táblát, amely hivatott jelezni, hogy a szegény, foltozó szűcs fiának életműve, irodalmi munkássága magyar örökség lett, azaz bekerült a magyarság láthatatlan szellemi múzeumába.
– Móra Ferenc tavaly kapta meg a Magyar Örökség kitüntető díjat, amelyre dr. Tarjányi József jelölte. A felterjesztést a félegyháziak több ezer aláírással támogatták. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

Az ünnepségen tiszteletét tette Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea is, aki Móra Ferenc szobránál csodálatos mezei csokorral emlékezett dédapjáról. Az ezt követő ünnepségen pedig elárulta azt is, hogy szerette volna, ha e jeles nap alkalmából országos ünnepség keretében a kortárs magyar irodalom jeles képviselői szépirodalmi műveket írnak Móra Ferencről, melyeket a szerzők előadásában hallhattak volna a szülőháznál megjelentek. Sajnálattal közölte, hogy kezdeményezése nem talált támogatókra. Beszédét végül azzal a bejelentéssel zárta, hogy megbízatásának lejárta után – májustól - a Móra Társaságban betöltött elnöki tisztségéről lemond.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 05. 10:03, szerda | Helyi

Vasárnap lesz az októberi vásár Félegyházán

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat- és Kirakodó vásár időpontja: 2022. október 9.

2022. Október 04. 16:35, kedd | Helyi

Holnaptól használható a város legnagyobb közterületi parkolója

Kedves Félegyháziak!

2022. Október 04. 16:02, kedd | Helyi

Meteorológiai szolgálat: a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 15:38, kedd | Helyi

Bursa Hungarica pályázati felhívás

Az alábbiakban a pályázat benyújtásának módjáról és határidejéről kaphat információt.