Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 23. 09:32, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

140 éve született Móra Ferenc

140 éve született Móra Ferenc

Városunk szülöttére, a 140 éve született és 85 éve elhunyt íróra, muzeológusra, tudósra emlékeztünk július 19-én.

Kiskunfélegyháza város önkormányzata a 2019-es évet Móra Emlékévnek nyilvánította és az egész éves rendezvénysorozat részeként ezúttal az író születésnapján a Móra téri szobrának megkoszorúzását követően a szülőházánál gyűltek össze az emlékezők, ahol műveiből olvastak fel és emléktáblát avattak az író Magyar Örökség díjának tiszteletére.

Az avató ünnepségen Balla László az alábbiakat mondta:
– Félegyháza minden korban jeleskedett nagy szülöttének, Móra Ferenc kultuszának ápolásában. Ez a mai nappal új szintre lépett, amikor felavatjuk azt az emlékeztető táblát, amely hivatott jelezni, hogy a szegény, foltozó szűcs fiának életműve, irodalmi munkássága magyar örökség lett, azaz bekerült a magyarság láthatatlan szellemi múzeumába.
– Móra Ferenc tavaly kapta meg a Magyar Örökség kitüntető díjat, amelyre dr. Tarjányi József jelölte. A felterjesztést a félegyháziak több ezer aláírással támogatták. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

Az ünnepségen tiszteletét tette Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea is, aki Móra Ferenc szobránál csodálatos mezei csokorral emlékezett dédapjáról. Az ezt követő ünnepségen pedig elárulta azt is, hogy szerette volna, ha e jeles nap alkalmából országos ünnepség keretében a kortárs magyar irodalom jeles képviselői szépirodalmi műveket írnak Móra Ferencről, melyeket a szerzők előadásában hallhattak volna a szülőháznál megjelentek. Sajnálattal közölte, hogy kezdeményezése nem talált támogatókra. Beszédét végül azzal a bejelentéssel zárta, hogy megbízatásának lejárta után – májustól - a Móra Társaságban betöltött elnöki tisztségéről lemond.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.