Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Április 29. 20:40, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

13. alkalommal rendezték meg Félegyházán a Tavaszi Virágünnepet

13. alkalommal rendezték meg Félegyházán a Tavaszi Virágünnepet

Nagy érdeklődés kísérte idén is a Dísznövény- és kézműves termékek vására, melyet április 29-én (szombaton) délelőtt tartottak a Petőfi téren, Béke téren és a Hattyúház előtti sétányon.

A városközpontba látogatók nemcsak a virágok, zöldnövények színes kavalkádjában, valamint a különféle kézműves termékek sokaságában gyönyörködhettek - és vásárolhattak belőlük- , hanem számos kulturális produkciót is láthattak, hallhattak, amelyeket Kiskunfélegyháza közösségei, egyesületei mutattak be. Emellett kiállítások, helytörténeti kiadványok és gyermekeknek szóló játékok is színesítették a programok sorát.

A Móra Ferenc Művelődési Központ által szervezett, kellemes szabadtéri programot Csányiné Papp Andrea polgármesterné asszony nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy noha a tavasz márciustól csak májusig tart, ám ez a három hónap is rengeteg jeles, hagyományos ünnepet foglal magába. Ezt követően néhány gondolatban felelevenítette azokat a népszokásokat, melyek például Kázmér, Gergely, Benedek, Gyula, Szentgyörgy napjához kapcsolódnak, illetve beszélt a húsvéti ünnepkörről és a közelgő majálisról is.

- Ha nem is tartjuk ezen hagyományok mindegyikét, mégis minden évben megünnepeljük a tavaszt. A természet ébredése, a hideg, sötét téli hónapok után a lelkünket is eltölti boldogsággal a napsugarak meleg csiklandozásával, a zöld növények és virágok megjelenésével. Egyre több időt töltünk a szabadban kirándulással, családi és baráti programokkal és kertünk virágoztatásával. A zöldek újjáélednek, elindul a kertészkedés. Az utóbbi tevékenységhez kapcsolódik ez a rendezvény is, mely kiváló alkalmat ad arra, hogy beszerezzük növényeinket kertünk színesítésére – mondta Csányiné Papp Andrea, majd felhívta a figyelmet arra, hogy Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület idén is kihirdeti a Virágos Félegyházáért városszépítő versenyét. Mindazok jelentkezését várják, akik idén is szorgalmasan szépítgetik kertjüket és szeretnék megmutatni mindenkinek, hogy ők hogyan ünnepelték meg az idei tavasz eljövetelét.

A jelentkezési lapokat a városi könyvtárban, a művelődési központban, illetve a Tourinform irodában lehet leadni május 31-éig. A nyomtatvány letölthető a www.kiskunfelegyhaza.hu vagy a www.psvk.hu honlapról, illetve beszerezhető a fentebb felsorolt intézményekben.

A polgármesterné asszony köszöntőjét követően kulturális programok sora csalogatta az érdeklődőket a Petőfi szobor elé, ahol elsőként a Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttes három csoportjának bemutatóját tekinthették meg. Ezután a Félegyházi Népdalkör, illetve a Bartáság énekkar szórakoztatta a megjelenteket. A fülbemászó nóták után Bíró Csongor Vitéz zenei műsora következett, majd a Silver Step Táncstúdió bemutatója zárta a kulturális programok sorát.

A népszerű programot az időjárás is a kegyeibe fogadta. A borús és kissé hűvös reggeli órákat követően szikrázó napsütés kísérte a produkciókat és természetesen a vidám hangulatú dísznövény- és kézműves termékek vásárát is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)