Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 29. 14:12, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

120 éves a kiskunfélegyházi tűzoltóság

120 éves a kiskunfélegyházi tűzoltóság

Fennállásának 120. évfordulóját ünnepli idén a kiskunfélegyházi tűzoltóság.

Fennállásának 120. évfordulóját ünnepli idén a kiskunfélegyházi tűzoltóság. Ez alkalomból tartottak ünnepi állománygyűlést ma (október 29-én) a művelődési központ színháztermében. A rendezvényre a megyei katasztrófavédelmi védelmi igazgatóság vezetősége mellett meghívást kaptak a környező települések polgármesterei, valamint a tűzoltóság korábbi vezetői is.

A rendezvényt Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató nyitotta meg, aki a köszöntőt követően díszszalaggal ajándékozta meg a jubiláló tűzoltóságot. Leiz Gábor alezredes, parancsnok elsőként a kiskunfélegyházi tűzoltóság történetéről beszélt, majd a jelenlegi állapotokat, az elért eredményeket ismertette meg a közönséggel. Ezt követően Tokai György ny. tü. ezredes, Bálint Béla nyá. tű. alezredes, Retkes Illés ny. tü. alezredes, és Nemes Nagy András tü. alezredes beszélt a kiskunfélegyházi tűzoltóság elmúlt 30 esztendejéről, a laktanyaépítésről, és szépítésről, az eszközállomány fejlesztéséről. A tűzoltók áldozatos munkáját a települési önkormányzatok nevében Szász János, Petőfiszállás polgármestere köszönte meg. Az ünnepi állománygyűlést a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvós quartettjének műsora tette teljessé. A jubileumi program zárásaként kiállítás nyílt a Csongrádi úti tűzoltólaktanyában.

120 éves a félegyházi tűzoltóság

Városunkban már az 1777. esztendőből található feljegyzés, a Jászkun-kerületi közigazgatási iratokban tűzoltóeszközök készenlétben tartásáról. A tüzet ebben a korban általában veres zászlóval és égő lámpával jelezték. Pénzbüntetés sújthatta azokat, akik távolmaradtak az oltástól, a tűznél elsőnek megjelenők – szekeresek, vízhordók – ellenben jutalomban részesültek. A kiskunságban (Halas, Szabadszállás, Lacháza stb.) hasonló volt a helyzet, vízifecskendő azonban csak Kiskunfélegyházán volt található 1784-1785. között. A nagykunságban, ebben az időben egyetlen fecskendő sem volt. Később megjelentek a vízipuskák, melyeket sok esetben, helyben készítettek. Vancsa Sámuel félegyházi asztalosmester fából készített „két tsüvű kézifecskendőket”. Az eszközöket 1827-ben a Hazai és Külföldi Tudósításokban hirdette. Az első önkéntes tűzoltói intézmény az 1860-as évek elején jött létre, korábban a települések lakói alkalmi összefogásával fékezték meg a tűzesteket. Városunkban egy szegény tanító, Osza György kezdeményezte elsőként az önkéntes tűzoltói intézmény létrehozását. Óriási munkára vállalkozott, a helyi társadalom közönye miatt az eredmény azonban elmaradt. Halála után lelkes férfiak egy csoportja aláírásgyűjtésbe kezdett, elkészült az önkéntes tűzoltóegylet alapszabályának tervezte is. A tagokat 1893. július 23-ára hívta össze Nagy Ferenc László levéltáros. Az önkéntes tűzoltóság 1893. október 22-én alakult meg Kiskunfélegyházán. A főparancsnok Ulrich István főjegyző, a helyettes parancsnok pedig Holló József ipartestületi elnök lett. A felszerelések beszerzése nem kis problémát jelentett, de az összefogás és a lelkesedés már a következő esztendő elején már meghozta gyümölcsét. A tűzoltók nyári időszakban vasárnaponként tartottak gyakorlatot, téli időszakban pedig elméleti képzéseken vettek részt. Az első öt esztendőben 52 tüzet sikerült lokalizálniuk. Az egylet 1898-ban 44 működő,17 alapító és 152 pártoló tagot számlált. Az I. világháború után az önkéntes tűzoltómozgalom fellendült, tűzoltóegylet alakult Szankon, Pétermonostoron. A II. világháborút követően szükségessé vált a tűzoltóságok újjászervezése. Az állami tűzoltóság 1948-ban alakult meg, majd 2003-tól a Kiskunfélegyházi Városi Tűzoltóság az önkormányzat intézményeként működött tovább 2012. áprilisáig. A katasztrófavédelem 2012. január 1-től újult meg Magyarországon, melyet egységes állami irányítás jellemez. A katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamat keretében a tűzoltóságok, a polgári védelem és – mint új szereplő – az iparbiztonság hivatásos állománya egységes országos irányítás alatt működik. A hatékony működést szolgáló szervezeti felépítés a 2012. április 1-ei hatályú átszervezéssel jött létre. Megyénkben három Katasztrófavédelmi Kirendeltség és hat hivatásos tűzoltóparancsnokság alakult.

Retkes Illés ny.tűzoltóparancsnok: A tűz elleni védelem százöt éve Félegyházán

(Félegyházi Közlöny 1998. augusztus 14.) című írása nyomán

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.