Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Október 27. 08:40, kedd | Helyi
Forrás: feol.hu

12 ezer forintos fűtéstámogatás minden nyugdíjasnak?

12 ezer forintos fűtéstámogatás minden nyugdíjasnak?

Utánajártunk a felröppent hírnek…

Közel harmincezren osztották meg a közösségi oldalon a hírt: egyszeri tizenkétezer forintos fűtéstámogatást kérhetnek a nyugdíjasok a kormányhivataltól. Nos, ez ebben a formában kamu.

„Tizenkétezer forintos egyszeri fűtéstámogatás jár minden nyugdíjasnak. A támogatást december, január vagy február hónapban lehet igényelni. Az összeget a fűtésszámla kifizetésére vagy tüzelővásárlásra lehet fordítani. Az illetékes kormányhivatalnál érdemes érdeklődni a támogatással kapcsolatban.” – az elmúlt napokban nagyon sokan megosztották ezt a hírt az ismert közösségi oldalon. Gyanús volt, hogy ez csak egy „kattintásvadász” oldal lehet, hiszen ilyen támogatásról, pláne olyanról, amit a kormányhivatal adna, nem hallottunk. Éppen ezért a megyei kormányhivatalt is megkerestük, lemaradtunk-e valamiről és tényleg jár a tizenkétezer forint? Nos, valamennyi nyugdíjasnak alanyi jogon járó 12 ezer forint összegű, egyszeri fűtéstámogatásról nincs tudomása a megyei kormányhivatalnak. Amennyiben ilyen juttatásra vonatkozóan központi döntés születne, arról az érintettek tájékoztatást kapnak és a sajtóból is értesülhetnek.
Az ötezer főnél kisebb települések pályázhattak tűzifa vásárláshoz támogatásra, de minden településen más és más a támogatás mértéke!

A rászorulók viszont a települési önkormányzatoktól igényelhetnek kétféle módon a fűtésükkel kapcsolatban támogatást, a szociális támogatási rendszer részeként. Az egyik a települési támogatási rendszeren belül kérhető, ha a lakhatáshoz kapcsolódó támogatás típust az önkormányzat szabályozta a helyi rendeletében. A másik támogatás típus a szociális tűzifa- és szénjuttatás, ezt szintén rendeletben kell szabályoznia az önkormányzatnak, amennyiben ilyen célú támogatásra pályázott, és nyert. A települési önkormányzat pályázhatott. Mindkettő támogatásra igaz, hogy csak azok részesülhetnek támogatásban, akik a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek. Mivel azonban helyi szabályozásról, a jogosultsági feltételek és a támogatás mértéke is eltérő lehet a településeken.
Az „ingyenpénz” lehetősége egyébként már tavaly is felbukkant a fűtésszezon kezdetekor, most tehát egy újabb kamuhírről van szó, tüzelőnk ettől még biztosan nem lesz.

Házi Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.