Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 11. 09:58, szerda | Belföld
Forrás: Világgazdaság

111 ezer magyar ment külföldre dolgozni

111 ezer magyar ment külföldre dolgozni

Soha nem volt még olyan sok külföldön egy éven belül munkát vállaló magyar, mint tavaly év végén.

Soha nem volt még olyan sok külföldön egy éven belül munkát vállaló magyar, mint tavaly év végén.

Elsősorban a magasabb jövedelem miatt mennek nyugati országokba az emberek, de ha már ott vannak, akkor egyelőre nem is nagyon jönnek vissza - írja a Világgazdaság.

Egyre több magyar keres munkát Nyugat-Európában, a tavalyi év utolsó három hónapjában már 111 ezer magyar dolgozott egy éven belül külföldön, ami történelmi rekordnak számít. Az elmúlt két évben 90 és 100 ezer körül, 2010-ben és 2011-ben pedig csak 50-60 ezer között ingadozott a létszámuk a KSH szerint.

"Az utóbbi négy évben folyamatos igény látszik a külföldi munkára, rengetegen jelentkeznek hozzánk, de sokan nem beszélnek nyelveket. Legnagyobb létszámban a fiatal felnőttek, a 25 és 34 év közöttiek jelentkeznek, mert ez a korosztály a legmobilisabb. Az összes korosztályból vannak érdeklődők, az emberek 5-6 százaléka 50 év felett dönt úgy, hogy kimegy külföldre" - mondta a Világgazdaságnak Tanay Marcell, az EuWork ügyvezetője

A legtöbben egy-két év külföldi munkavállalásban gondolkodnak. Van, aki lakásra, autóra, családalapításra gyűjt, de tapasztalatszerzés miatt vagy nyelvet tanulni is mennek külföldre. Az egy-két évet azonban nagyon sokan meghosszabbítják. "Mindenkinek a több pénz a legfontosabb motivációja, mert nyugaton magasabbak a fizetések. Sokan úgy jelentkeznek hozzánk, hogy van munkájuk, de nem elégedettek a fizetésükkel, és nem tudnak előrelépni" - fejtette ki Tanay Marcell.

Kik mennek el?

A szakember szerint a humán területeken végzettek mennek külföldre, akik nem tudnak itthon elhelyezkedni, vagy kevés pénzt keresnek, illetve az egészségügyi dolgozók. Az informatikusok és a mérnökök elvándorlása most nem annyira jellemző, mert itthon is jól keresnek. Egyébként a szakmunkások, az érettségizettek és a diplomások is egyaránt érdeklődnek a külföldi munka iránt. Nagy-Britannia, Ausztria és Németország a legfontosabb célország.

Miután számos ágazatból vándorolnak el az emberek, így itthon kevesebb szakképzett munkaerő marad. Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója elmondta: folyamatosan növekszik a külföldi telephelyen dolgozó foglalkoztatottak száma. Az orvosok, a mérnökök és az IT-szakemberek elvándorlása már évek óta megfigyelhető, mostanában azonban már több szakmunkánál is szakemberhiány alakult ki. "A gépipari szakmunkák területén, ahol a Magyarországra települt autógyárak fejlesztik a kapacitásaikat, igen nehéz megfelelőn képzett, nyelvet is beszélő munkatársat találni" - vélekedett. Szerinte már olyan területeken is munkaerőhiány kezd kialakulni, mint a targoncás vagy éppen a hentes.

A külföldi cégek leginkább a fogadó országban hirdetnek. Ennek ellenére 2013-ról 2014-re jelentősen, 18 százalékkal nőtt a külföldre szóló állások száma a Profession.hu állásportál rendszerében: leginkább fizikai munkásokat, segédmunkásokat és szakmunkásokat kerestek a külföldi munkaadók. Szívesen vesznek fel informatikusokat is, az IT-fejlesztők és programozók a második legkeresettebbek, ezt követik a kereskedelmi és értékesítési munkák. A gyártási, termelés szakértőket és mérnököket is szívesen látják külföldön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk