Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Március 21. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

110 év börtönre ítélt egy ETA-terroristát a spanyol bíróság

110 év börtönre ítélt egy ETA-terroristát a spanyol bíróság

A spanyol bíróság 110 éves börtönbüntetésre ítélte kedden Sergio Polo Escobést, az ETA ((Baszkföld és Szabadság) terrorszervezet tagját egy katonai parancsnok elleni bombamerénylet elkövetéséért 1995-ben.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a Lur becenéven ismert férfi az ETA vezetőségének parancsára egy saját készítésű bombát rejtett Luciano Cortizo autójába, a vezetőülés alá.

A León városában történt robbanásban a 44 éves katona életét vesztette, 18 éves lánya súlyosan megsérült. A merénylet következtében további három, épp a közelben tartózkodó ember is megsérült.

A bíróság döntése értelmében a merénylőnek 300.000 eurós (93 millió forint) kártérítést kell fizetnie az áldozat özvegyének, valamint 160-160 ezer eurót (50 millió forint) két gyermekének.

Lányának ezen felül összesen további 342 ezer euró (106 millió forint) jár a robbanástól elszenvedett sérülések miatt.

Sergio Polo Escobés az eljárás során megtagadta a vallomásételt.

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig, véres merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért tehető felelőssé.

Az ETA tavaly jelentette be, hogy miután 2011-ben felhagytak a fegyveres harccal, megmaradt fegyvereiket átadják a hatóságoknak.

Az elrejtett fegyverarzenál lelőhelyeinek listáját a francia hatóságoknak juttatták el, amely több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglalt múlt áprilisban Baszkföld francia részén.

A madridi kormány viszont közölte, hogy a terroristák ennek ellenére nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA pedig bocsánatot kellene kérjen, és azonnal fel kellene magát oszlatnia.

A Gara című baszk napilap idén február végén írt arról, hogy a terrorszervezetnek szándékában áll még az idén feloszlatnia magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.