Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 10. 12:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Fábián Adrienn

104. életévében elhunyt Kurgyis Lajosné Juliska néni

104. életévében elhunyt Kurgyis Lajosné Juliska néni

Életének 104. évében örök nyugalomra hajtotta fejét csendben, békében.

„Circumdederunt me gemitus mortis, dolores inferni circumdederunt me.”
(17. zsoltár 56. verse)

2014. április 8-án Juliska néninek szólt ez a szomorú zsoltár. Életének 104. évében örök nyugalomra hajtotta fejét csendben, békében. A család, rokonok, szomszédok, jó ismerősök, barátok megrendülten álltak sírjánál.
Mindenki szerette, mert egész életében kedves, szerény, dolgos és mosolygós asszony volt. 1910-ben született paraszti család sarjaként, így már gyerekkorától kezdve sokat dolgozott a földeken és az állatok körül. Rengeteget tudott mesélni ezekről a régi időkről: a kalács- és kenyérsütésről, aratásról, kukoricafosztásról, tésztagyúrásról, ünnepi népszokásokról és szinte bármiről, ami a paraszti élethez kapcsolódik.

Az unokák, dédunokák tágra nyílt szemmel hallgatták, mert olyan részletességgel mesélt el mindent, mintha ma történt volna. Férje halála után egyedül élt a családi házban, de sosem volt magányos, mert lánya minden nap vitte délben a saját főztjét és a délutánokat is mindig vele töltötte. A fia szintén minden nap látogatta és a ház körüli munkákat látta el. Az unokák, dédunokák is szívesen töltöttek Nála egy-két órát, mert Ő volt a nyugalom és a szeretet szigete. Ő volt az, akinek a küszöbét átlépve megszűnt a külvilág. A nyüzsgés, a napi gondok, zaklatottság az ajtón kívül maradt, és csak Mamika volt. Finoman redőzött arcán mindig bujkált egy halvány mosoly, szemei égkéken csillogtak szemüvege lencséjén át, hófehér haján ezüstösen csillant meg a napfény. Dolgos kezei a kemény munkáról meséltek, azokról az időkről, amikor a ház körül munkák, főzés és egyéb háztartási feladatok ellátása mellett még nehéz katonazubbonyokat, ruhákat mosott, hogy kiegészítse a konyhapénzt. Mindezek mellett még sok állami gondozott gyereket felnevelt, akik mindig jó szívvel fognak visszaemlékezni rá. Csakúgy, mint mi, akik részesei lehettünk annak a csodának, hogy egy Angyal köztünk élhetett.
Áldja meg az Isten jóságáért és adjon Neki örök nyugodalmat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.