Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. December 24. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: mindmegette.com

10 titok, amitől tökéletes lesz a töltött káposzta

10 titok, amitől tökéletes lesz a töltött káposzta

Ebből a hagyományosan karácsonyi, lakodalmas vagy disznótoros ételből nem érdemes keveset főzni, hiszen a maradék annál jobb ízű, minél többször felmelegítik.

Ne sajnáld belőle a jó minőségű szalonnát, füstölt húst és kolbászt! Vegyük sorra, melyik alapanyagnál, illetve munkafázisban mire ügyelj a siker érdekében!

1. KÁPOSZTA, KÁPOSZTALEVÉL
Az édes káposztából készülő nyári vagy szabolcsi töltött káposztához a nagy egész fejet szurkáld körbe a torzsa körül, majd hosszú nyelű húsvillára tűzve merítsd egy fazék forrásban levő vízbe 3-4 percre, hogy könnyebben leválaszthasd a felső leveleket a tölteléknek. A kisebb fejről egyszerűen lefejthető leveleket is tedd forró vízbe néhány percre, hogy megpuhuljanak.

Hagyományos téli töltött káposztához a piacon keress savanyított vágott káposztát, illetve egész leveleket. Kóstold meg: akkor jó, ha ropogós, enyhén sárgás színű, és nincs semmilyen utóíze. Amennyiben túlságosan savanyúnak találod, kimoshatod, illetve leöblítheted.

2. DARÁLT HÚS
Nem véletlen, hogy disznóöléskor különösen finom a töltelék, hiszen ilyenkor a sertés többféle részéből készítik. Máskor érdemes vegyes húst a töltelékbe keverni, pl. sertést marhával vagy marhával és pulykával. Sertésből lapockát, pulykából combot vegyél, a marhához adj apróra kockázott füstölt szalonnát, hogy szaftosabb legyen.

3. RIZS VAGY GERSLI
A kerek szemű rizs egyrészt jobban néz ki a töltelékben, mint a hosszú szemű, másrészt krémesebb állagot kölcsönöz a húsgombócoknak. A rizst érdemes előre megpárolni. Rizs helyett fél órát vízben áztatott árpagyöngyöt (gerslit) adhatsz a húsos masszához.

4. FŰSZEREK
A só és a bors mellett elsősorban babérlevél, fűszerkömény, továbbá ízlés szerint borsikafű (csombor), szerecsendió, petrezselyem, esetleg kapor használható. A töltelékből nem maradhat ki a zúzott fokhagyma és a pirított hagyma.

5. TÖLTÉS
A káposztaleveleket terítsd ki, és egy éles kiskéssel vágd laposra a középső vastag erüket. A túl nagy leveleket szeld félbe vagy négyfelé. Mindegyik darab közepére halmozz tölteléket, majd hajtsd rá a levél egyik oldalát. Ezután csavard fel, végül a túllógó másik oldalt gyűrd a batyuba.

6. FÜSTÖLT HÚS, KOLBÁSZ ÉS SZALONNA
Előző este áztass be füstölt húst, pl. csülköt, tarját vagy oldalast. Másnap főzd félpuhára bő vízben, és hagyd kihűlni a levében. Vágd nagyobb kockákra, majd kolbászdarabokkal, valamint szeletelt kolozsvári szalonnával együtt add a káposztához. Lángolt parasztkolbásszal is finom. A töltelékbe keverj apróra kockázott füstölt szalonnát. Diétás változatnál hagyd el a szalonnát, a kolbászt pedig helyettesítsd pl. virslivel.

7. ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nagy fazék, cserépedény, magas falú tepsi vagy tűzálló tál alján teríts el vágott káposztát, helyezz rá töltelékeket hús- és kolbászdarabokkal együtt, majd folytasd a rétegezést a maradék hozzávalókkal. Legfelülre káposzta kerüljön, erre jöhet egy kevés sűrített paradicsom. A rétegek közé helyezz babérlevelet, esetleg csípős zöldpaprikát is.

8. FŐZÉS
Öntsd fel az edény tartalmát a füstölt hús főzőlevével úgy, hogy teljesen ellepje. Ha túl sós, akkor hígítsd vízzel. Ezután fedd le, és főzd türelmesen lassú tűzön 1,5-2 órát, amíg a töltelék megpuhul, de a káposzta még roppanós. Közben ne kevergesd, inkább csak rázogasd, hogy ne törjenek meg a töltelékek. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. A letakart edényt 150 fokos sütőbe is berakhatod.

9. TÁLALÁS
Szedj a tányérra vágott káposztát, majd tegyél rá töltelékeket, füstölt húst és kolbászt. Díszítsd petrezselyemmel vagy kaporral, esetleg szalonnából készült kakastaréjjal. Kínálj hozzá tejfölt, és ne felejtsd el a kenyeret.

10. TÁROLÁS
A maradék hűtőszekrényben több napig, akár egy hétig is eláll, ha tejföl nélkül teszed el. A töltött káposzta jól tűri a fagyasztást. Kisebb adagokra porciózva hónapokig tárolhatod a mélyhűtőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.