Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

10 százalék alá csökkenhet az szja

10 százalék alá csökkenhet az szja

A személyi jövedelemadó tíz százalék alá csökkentésével folytatódhat az adórendszer 2010-ben megkezdett átalakítása – mondta a Magyar Nemzetnek Pankucsi Zoltán. A szaktárca helyettes államtitkára szerint a korábbi, kétkulcsos rendszer többeket adócsalásra sarkallt, és a magas teher miatt kereshettek maguknak sokan más országban otthont.

Tíz százalék alá szeretné csökkenteni a személyi jövedelemadó egységes kulcsát a szaktárca – a kormányzati elképzelésről a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek. Pankucsi Zoltán azt mondta: az intézkedés szerepel az elkövetkező évek tervei között.

– Az előttünk álló két esztendőben bizonyosan sokat kell majd tenni a költségvetési hiány három százalék alatt tartásáért, de amint lehetőség lesz rá, megvalósul az újabb, jelentős adócsökkentés – fogalmazott a minisztériumi vezető. Hozzáfűzte: ha 2010 után, a világválság időszakában mód nyílt az egykulcsos, 16 százalékos adórendszer bevezetésére, és az ezzel együtt járó évi ötszázmilliárd forintos személyi jövedelemadó-csökkentésre, úgy az elkövetkező, a jelek szerint fellendülést hozó években is megvalósítható hasonló irányú lépés.

A helyettes államtitkár szerint a további adócsökkentés az eddigi intézkedések egyenes folytatásaként értelmezhető. Felidézte: 2010-ben a rendszer két kulcsot ismert, s érdemben nem támogatta a családok boldogulását.

Az akkori szisztéma túl sokat követelt a legálisan munkát vállalóktól, eközben tömegek előtt tárta szélesre az adócsalás kapuját. Az adóztatás jóformán csak arról szólt, hogy a bejelentett jövedelmekből a lehető legtöbb költségvetési bevételt sajtolják ki – fogalmazott Pankucsi Zoltán.

Mint mondta, a mostani kormány szakított ezzel a szemlélettel, s 2011-től olyan szabályrendszert vezetett be, amely a munka és a családok megbecsülésére épül, s hozzájárul a gazdasági növekedéshez. A szabályok jövőre tovább formálódnak: januártól a családi kedvezmény fel nem használt összegét a szülők az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékukból is levonhatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.