Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. December 23. 18:56, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

10 éve hunyt el Ficsór József

10 éve hunyt el Ficsór József

Ficsór József polgármester halálának 10. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak december 22-én a városháza aulájában és a Felsőtemetőben.

Az ünnepélyes megemlékezésen és koszorúzáson városvezetésünk mellett megjelentek a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjai, a közintézmények, szervezetek, pártok képviselői, a család tagjai és a néhai polgármester tisztelői.
Az ünnepséget Hegyesi Judit, a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanára hegedű előadásával nyitotta meg, majd Kállainé Vereb Mária, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Ezt követően Laczkóné dr. Szabó Klára nyugalmazott iskolaigazgató, városunk díszpolgára mondott beszédet.

- 2012. december 24. - Véget ért egy emberélet. Örökre itt hagyott bennünket a rendszerváltó társadalom szabadon választott első polgármestere, Ficsór József. Akit szeretünk és tisztelünk, tíz éve, hogy magunkra hagyott. Mi akartuk és választottuk magunknak Ficsór József polgármester urat. Nekünk azért kellett 1990-ben polgármesternek, mert életében kivívta munkája alapján a tiszteletet, a megbecsülést. Személyisége ezt sugallta számunkra: segítségadás, emberi tisztesség, lelkiismeretesség, szakmai kvalitás, vezetői rátermettség. A bizalmat kiérdemelte fáradhatatlan lendületes és tisztességes munkájával. Ficsór József ezekkel az emberi tulajdonságaival tudta elérni azt, hogy politikai hovatartozásától függetlenül az emberek tiszteljék, sőt szeressék – mondta beszédében Laczkóné dr. Szabó Klára, majd harminc pontba szedve sorolta fel, hogy mi mindent köszönhetünk néhai polgármesterünknek.

Így többek között a Szivárvány Idősek Otthona és a Városi Sportcsarnok felépülése mellett megújult a Petőfi Mozi, a Művelődési Központ, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Kiskun Múzeum és ebből a fejlődésből nem maradtak ki városunk általános és középiskolái sem. Kiépült városunkban a teljes csatornahálózat. Ficsór József amellett, hogy a város történelmének, hagyományának gondos ápolója volt, kezdeményezte a köztéri szobrok létrehozását és a parkok megújítását. Polgármesteri tevékenykedésének köszönhetően mindkét templomunk megújult. Ficsór József a város történelmének, hagyományának és testvérvárosi kapcsolataink gondos ápolója volt. Az ő ideje a város szellemi, kulturális javai gyarapodtak, lakóhelyünkön az életfeltételek javultak. Nevéhez fűződik a közintézmények akadálymentesítése is.

Munkásságáért több elismerő kitüntetést kapott:

  • Tűzbiztonsági Érdemrend Ezüst- és Bronz fokozata
  • Bács-Kiskun megye közszolgálatáért
  • 1996. Belügyminisztérium – Aranygyűrű
  • 1996. Bács-Kiskun megye Tűzoltószövetség Arany fokozata
  • 1997. Holló László-díj
  • 1998. A Rendőrségi munkájáért és tevékenységéért díszkard
  • 2005. Az Év Polgármestere
  • 2005. A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje
  • 2005. Gasztronómiai Egyesület és a Nemzetközi Szentgyörgyi Vitézi Lovagrend tagja

Néhai polgármesterünk érdemi munkáinak felsorolását követően Laczkóné dr. Szabó Klára, mint embert mutatta be Ficsór Józsefet.

- Egyszerű és nyíltszívű volt. Mindenkihez volt egy kedves szava, köztiszteletnek örvendett, a lakosság tisztelte és nagyon szerette. Személyiségét jellemezte a derű, a vidámság, a becsület és a végtelen bizalom.

Ma emlékezünk és őszinte tiszteletünk hozott ide Ficsór József polgármester emléktáblájához, aki nem élt hiába, mert mindannyiunkért élt.

Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell. És akit szeretünk, azt soha nem feledjük… - zárta gondolatait Laczkóné dr. Szabó Klára.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)