Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 28. 11:23, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

0,9%-os nyugdíjemelés….

0,9%-os nyugdíjemelés….

…mindemellett 5 millió forint havi fizetés Matolcsy Györgynek?

2016. április 27-én az MSZP Székházában Korózs Lajos az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának alelnöke, az MSZP szakpolitikusa, a szociális ügyek szakértője tartott fórumot az érdeklődőknek a nyugdíjak, járulékok összegével kapcsolatosan.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Horváth Tamás az MSZP kiskunfélegyházi szervezetének elnöke mellett részt vett Patyi László kiskunfélegyházi MSZP legrégebbi vezető tisztségviselője, a baloldali tömörülés kiskunfélegyházi vezetője is. Olyan szociális témákról esett szó mind a fórumon, mind pedig az azt megelőző sajtótájékoztatón, mely a kiskunfélegyházi embereket is érinti ugyanúgy, mint ahogy az országos politika is kivetül a helyi emberek mindennapjaira.

A fórumon Korózs Lajos alelnök előadása által betekintést nyerhettek az érdeklődők, hogy miként zajlanak az országgyűlésben azok a viták, melyek a nyugdíjemelés vagy a bérkompenzáció és egyéb szociális kérdések köré csoportosulnak.

„Tegnap késő délután nyújtotta be Varga Mihály a pénzügyekért is felelős gazdasági miniszter a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlés felé. Ebből első ránézésre két dolog biztosan látszik, hogy akik nyomorultul, rossz helyzetben voltak az évben, azok a jövő évben is ugyanilyen nyomorult és rossz helyzetben lesznek” – közölte keserű tényként Korózs Lajos alelnök a fórum nyitányaként.

A múlt évben kardinális változások zajlottak a szociális ellátó rendszerben. A kormány nagyon sok olyan társadalmi transzfert megszüntetett - illetve egy részét az önkormányzatokhoz telepített – ami nagyon sok embernek nyújtott segítséget és ettől az évtől kezdve ez már nincs. Eltörölték a lakhatási támogatást (mely közel 500 ezer családnak nyújtott segítséget), az adósságkezelési szolgáltatás megszűnt, eltörölték a méltányosságból adható közgyógyellátást, a méltányossági ápolási díjat és eltörölték a rendszeres szociális segélyt is. Mindennek helyébe a kormány betette az ún. Települési támogatást, de megfelelő forrásokat nem biztosított hozzá, így emberek tízezrei, százezrei estek el különböző szociális juttatásoktól.

„Számomra - baloldali politikus számára – ez a mentalitás elfogadhatatlan, és minden erőmmel azon vagyok, hogy ezen változtatni lehessen” – mondta Korózs Lajos a fent leírtakhoz kapcsolódóan.

Különösen az szemet szúró a 0,9%-os nyugdíjemelés a jövő évi költségvetésben, mert ennek megszavazásával egy időben Matolcsy Györgynek a fizetését havi 5 millió forintra emelték fel.
„Igen, Matolcsy György és hű emberei… Mindannak dacára, hogy 250 milliárd forint az, amit az alapítványaikban kivittek! Legtöbb ember fel sem tudja fogni, hogy mennyi ez az összeg. Ha fizikálisan tekintünk rá, 110 mázsa húszezres!!! El tudják képzelni mennyi ez?! Mi ehhez a 9 ezrelék nyugdíjemelés?” – szegezte a kérdést az alelnök a meghökkent arcú megjelentektől.

A fórumon megtudhattuk azt is, hogy a létminimum kutatást már civil műhelyek végzik, mert a ettől az évtől kezdve a kormány által működtetett KSH nem végez felméréseket. Így harcol a szegénység ellen (nem mérik). A civil műhely kutatása szerint egy személyre jutó létminimum összeg ma Magyarországon 88.016,-Ft!

Ebből egy dolog biztosan látszik 4 millió 150 ezer ember a létminimum alatt él Magyarországon úgy, hogy nem lakunk már itt 10 millióan. Kiből tevődik össze ez a 4.150.000 ember? Akik minimálbérért dolgoznak (nettó minimálbér 73.815,-Ft). A közmunkások (nettó bérük 52.638,-Ft). Az öregségi nyugdíj minimumon élők (28.500,-Ft).

Az összegek közül különösen az öregségi nyugdíjra jogosultak pénze szembeötlő. Azoké az embereké, akik a mi szüleink, nagyszüleink, és akik kemény munkával végigdolgozták az egész életüket s még annyit sem kapnak, amiből megélhetnének. „Az én értékrendem szerint elfogadhatatlan ez a magatartás. Mert ha van Matolcsy Györgynek 5 millió forint havonta, akkor lenni kell néhány tízezer embernek legalább 50 ezer forintos havi nyugdíjuknak” – vallotta Korózs Lajos.

A fórumon megtudhatták az érdeklődők azt is, hogy ez a 0,9%-os nyugdíjemelés forintosítva mit jelent:

  • Az öregségi nyugdíjnál átlagban alig éri el az emelés a 1.000,-Ft-ot
  • A rokkant és rehabilitációs ellátásnál átlagban 610,-Ft-ra jön ki ez a nagyszerű emelés
  • Az özvegyi nyugdíjnál 620,-Ft-ra
  • Az árvaellátásnál 340,-Ft-ra
  • Szövetkezeti járadékosoknál 745,-Ft-ra jön ki
  • A baleseti járadékosoknál 235,-Ft lesz az emelés
  • A rokkantjáradéknál 310,-Ft lesz átlagban
  • A házastársi pótléknál 140,-Ft…

A számok tükrében Korózs Lajos azt a kijelentést tette, hogy „Ha van pénz stadionokra, akkor lenni kell pénznek a nyugdíjrendszer finanszírozására. Kell lenni pénznek a nővérek fizetésére, az orvosok itt tartására és kell a kórházak fejlesztésére. Hiába a puccos új szárny egy kórház épületében, ha nincs már benne, aki gyógyítson. Mert tragédia az egész úgy, ahogy van.”

A közönség soraiból helyeslő bólogatással reagálták le Korózs Lajos minden elhangzott szavát. Mély igazságokról beszélt és olyan dolgokról, melyek felett nem lehet szemet hunyni. Korózs Lajos biztosította a fórumon megjelenteket arról, hogy minden erejével harcolni fog az igazságtalanság ellen és azért, hogy lakoljanak meg tettükért azok, akik a közpénzeket bezsebelték.
„Az igazságszolgáltatás mindenkit utolér, ha nem most, akkor majd jövőre, ha jövőre nem akkor két év múlva. Annyi bizonyos, hogy nem fogják megúszni”. E szavakkal zárta a lakossági fórumot Korózs Lajos, a városunkban tett látogatása végén.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.