Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Március 22. 13:36, kedd | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Megszépült a petőfiszállási templom

 Megszépült a petőfiszállási templom

2022. március 19-én Petőfiszállás-Pálosszentkúton ünnepi szentmise keretén belül átadásra került a felújított templom.

Puskás Antal, tartományfőnök köszöntőjében elmondta, nem véletlen, hogy a munkások védőszentjének, Szent Józsefnek a napján tartják a megújult templom szentelését, hiszen szeretnék oltalmába ajánlani a kegyhelyen megvalósult munkálatokat és az ott dolgozókat.

Szász János polgármester arról beszélt, hogy a mai világban, amikor annyi keresztény templomot lerombolnak, itt Pálosszentkúton újra épül a templom.

„A mai nap Szent József ünnepén Petőfiszállás település életében nagy jelentőséggel bír, hiszen felújított templomunkat ünnepeljük.
Ünnep, mert a templom a mi otthonunk-közösségünk nagy ajándéka, őrtorony országunk életében. A templom számunkra a jövőt, nemzetünk, népünk fennmaradását erősíti. ….
" – mondta Petőfiszállás polgármestere.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arra figyelmeztetett, hogy olyan időszakban élünk, amikor a gonosz ármánykodása nemcsak Ukrajnán belül pusztít, hanem barátságokat akar szétverni.

"Mikor a magyar történelemben a pálos atyákat elüldözték, bajba kerültek, akkor a lengyeleknél a pálos atyák mindig barátságra és oltalomra leltek.
Most ismét azt kérem lengyel barátainktól, hogy közvetítsék a lengyel nép felé, hogy a mi évezredes barátságunkat nem rombolhatja le a gonosz ármánykodása.

Mi minden segítséget megadunk azoknak az embereknek, akik hazánkba érkeznek. Minden ukránnak, görög származásúnak, Távol-keleti és afrikai diáknak, zsidó embereknek, kárpátaljai magyaroknak, mindenkinek.
Egy dologban nem vagyunk hajlandók részt venni: az a fegyver és katona szállítás.
És azt mindenkinek meg kell érteni, hogy ezzel védjük magyarjainkat, de védjük az ukránokat is.

Lezsák Sándor ünnepi beszédében elmondta, hogy: „Egy nemzet a közösségeiben lélegzik. A templomok közösségeiben is. Ennek a templomnak a közössége elhatározta, hogy meg kell újítani a templomot. És ez nem csak külső megújulást, de belső megújulást is kell, hogy jelentsen.„

A Szentkúti templom Magyarország Kormánya támogatásával újult meg.

Az ünnepi beszédek után az érsek atya megáldotta a felújított templomot, majd szalagvágás következett.

A szentmisét dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseke celebrálta, aki szentbeszédében elmondta: „Szent József kétszer is átélte a menekülés borzalmait. De az igaz ember, a hűséges József zúgolódás nélkül tette. Legyen példaképe és közbenjárója a hasonló sorsra jutott embereknek a mai időkben.
Az érsek arra is figyelmeztetett, hogy az ember gyarlóságból sok bűnbe beleeshet, de a gondolatainak, eszméinek, erkölcsének tisztának kell lennie. Az isteni gondviselés példaként állítja elénk az apai nevelést, a családot, amiből nem szabad engedni.„


A szentmise végén köszönetet mondott Balla Barnabás plébános, aki elmondta „ahhoz, hogy neki meg tudják köszönni és jól esik neki, ahhoz több mindenki kellett: az államtitkár úr, ez elnök úr, és nem utolsó sorban a kivitelezőt is meg kell említeni, a munkásokat, akik részt vettek a felújításban, a helyi vállalkozókat, akik egyszóra jöttek és bármi gond akadt, abban mindenben segítettek.
Az önkormányzat dolgozóinak is köszönjük a segítséget, akik nemcsak az előkészületben vettek részt, hanem az ünnepségen jelen vannak, és segítenek. Ugyanígy a plébánia hívei, akik kérni sem kellett, jöttek és segítettek, ahogy a motorosok és a vadászok is."

A plébános egy idézettel zárta gondolatait: "Születtem. Szerettem hazámat, s dolgoztam érte. Ez az én életem története. Tegyetek ti is így. Tanítsátok utódaitokat, s ha azok is így teszik, akkor Magyarország boldog lesz."

Akkor tudunk mi boldogok, lenni, ha környezetünkben béke van, és ahhoz, hogy béke legyen, először mi magunkban kell békét teremteni. –mondta Barnabás plébános.

Az átadás után egy ebéddel kedveskedett Szász János polgármester és Balla Barnabás plébános a megjelent vendégeknek.

(Képek és hír forrása: petofiszallas.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)