Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Július 31. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lemon.hu

Madarak és emberek “beszélgetnek” egymással

 Madarak és emberek “beszélgetnek” egymással

Egy csapatot alkotnak a méz megszerzése érdekében.

Régóta tudjuk, hogy a méhészborzok és a mézkalauz madarak együtt, kommunikálva segítik egymást, és együtt keresik a mézet. Most kiderült, hogy ez a különleges csapatmunka ember és madár között is lehetséges.

A szub-szaharai afrikai népek a borzhoz hasonlóan kommunikálnak a madarakkal, és megvárják, míg azok megmutatják nekik, merre találják a kaptárt.

Ez tűnhet egy nagyon egyoldalú kommunikációnak is, miszerint a madárnak van annyi esze, hogy a borzon kívül az embernek is megmutassa a méhek lakhelyét – a madár egyébként a kaptárból kiszedett, lárvákkal telített viaszra hajt -, és fáról fárva ugrválva, cserregve vezesse őket. Az emberek, a borzhoz hasonlóan, kiszedik a viaszt a madárnak, és így mindenki jól jár.

Egy új tanulmány szerint azonban nemcsak arról van szó, hogy a madár hívja az embert, az afrikaiak is képesek magukhoz csalogatni a madarat egy különleges, csak nekik szánt hívóhanggal, ami valahogy így hangzik: Brrr, hm?. További érdekesség, hogy Afrika különböző részein az emberek más és más hangokat használnak a mézkalauz hívására, s az mégis minden esetben érti azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.