Városlista
2021. szeptember 17, péntek - Zsófia

Hírek

2016. Július 31. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lemon.hu

Madarak és emberek “beszélgetnek” egymással

 Madarak és emberek “beszélgetnek” egymással

Egy csapatot alkotnak a méz megszerzése érdekében.

Régóta tudjuk, hogy a méhészborzok és a mézkalauz madarak együtt, kommunikálva segítik egymást, és együtt keresik a mézet. Most kiderült, hogy ez a különleges csapatmunka ember és madár között is lehetséges.

A szub-szaharai afrikai népek a borzhoz hasonlóan kommunikálnak a madarakkal, és megvárják, míg azok megmutatják nekik, merre találják a kaptárt.

Ez tűnhet egy nagyon egyoldalú kommunikációnak is, miszerint a madárnak van annyi esze, hogy a borzon kívül az embernek is megmutassa a méhek lakhelyét – a madár egyébként a kaptárból kiszedett, lárvákkal telített viaszra hajt -, és fáról fárva ugrválva, cserregve vezesse őket. Az emberek, a borzhoz hasonlóan, kiszedik a viaszt a madárnak, és így mindenki jól jár.

Egy új tanulmány szerint azonban nemcsak arról van szó, hogy a madár hívja az embert, az afrikaiak is képesek magukhoz csalogatni a madarat egy különleges, csak nekik szánt hívóhanggal, ami valahogy így hangzik: Brrr, hm?. További érdekesség, hogy Afrika különböző részein az emberek más és más hangokat használnak a mézkalauz hívására, s az mégis minden esetben érti azt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 16. 12:17, csütörtök | Helyi

Családi nap és garázsvásár a kiskunfélegyházi kutyamenhelyen

A Fido Bácsi Közhasznú Alapítvány szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt 2021. szeptember 18-án, szombaton a Csólyosi úti kutyamenhelyre a 13 és 16 óra között tartandó családi napra és garázsvásárra.

2021. Szeptember 15. 14:53, szerda | Helyi

150 éves az iskola

150 éves a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium a volt Tanítóképző, Testnevelési Gimnázium, Petőfi Sándor Gimnázium.

2021. Szeptember 15. 13:13, szerda | Helyi

Az újraélesztést és a defibrillátor használatát gyakorolták Petőfiszálláson

A Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda dolgozói az újraélesztést és defibrillátor használatát mutatták be a petőfiszállási Szentkúti Nappali Klubban.

2021. Szeptember 15. 11:48, szerda | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban friss anyakönyvi híreinket olvashatják.